Cytrynowe pancakes z mascarpone i jagodami

Autor 14.7.14 , , , , , ,

Uwielbiam pancakes!
U-wiel-biam!
To idealne leniwe weekendowe śniadanie.
W tygodniu nie mam czasu rano na takie luksusy (no bo kto normalny chciałby stać przy patelni o 5:30 rano?), ale w niedzielę placuszki to niemalże rytuał.
Dzisiaj cytrynowe pancakes z jagodami i serkiem mascarpone.
Można też dać ricottę zamiast mascarpone i pominąć śmietanę, będą mniej tuczące.



Składniki:

  • szklanka mąki
  • szklanka maślanki
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • pół łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki cukru
  • jajko
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego


Dodatki:

  • 200 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 g cukru
  • świeże jagody
  • opcjonalnie świeże listki mięty


Składniki na ciasto łączymy w misce, mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Smażymy niewielkie placuszki bez tłuszczu.
Serek i śmietankę łączymy, dodajemy cukier.
Polewamy gotowe placuszki takim serowym sosem i posypujemy jagodami.

PODOBNE POSTY

4 komentarze

  1. As wstyd przyznac, tyle czasu jestem w stanach a jeszcze nie jadlam pancakes. A te wygladaja wyjatkowo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Czyli dla mnie lepsza jest wersja ze śmietaną, bo jestem na diecie na przytycie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mascarpone smakuje lepiej, niż ricotta, przynajmniej w takim połączeniu.

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.