Cytrynowe pancakes z mascarpone i jagodami
Uwielbiam pancakes!
U-wiel-biam!
To idealne leniwe weekendowe śniadanie.
W tygodniu nie mam czasu rano na takie luksusy (no bo kto normalny chciałby stać przy patelni o 5:30 rano?), ale w niedzielę placuszki to niemalże rytuał.
Dzisiaj cytrynowe pancakes z jagodami i serkiem mascarpone.
Można też dać ricottę zamiast mascarpone i pominąć śmietanę, będą mniej tuczące.
Składniki:
- szklanka mąki
- szklanka maślanki
- sok i skórka z jednej cytryny
- pół łyżeczki sody
- 3/4 szklanki cukru
- jajko
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
Dodatki:
- 200 g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki 30%
- 50 g cukru
- świeże jagody
- opcjonalnie świeże listki mięty
Składniki na ciasto łączymy w misce, mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Smażymy niewielkie placuszki bez tłuszczu.
Serek i śmietankę łączymy, dodajemy cukier.
Polewamy gotowe placuszki takim serowym sosem i posypujemy jagodami.
4 komentarze
As wstyd przyznac, tyle czasu jestem w stanach a jeszcze nie jadlam pancakes. A te wygladaja wyjatkowo apetycznie
OdpowiedzUsuńZa to jadłaś pyszne lody ;)
UsuńCzyli dla mnie lepsza jest wersja ze śmietaną, bo jestem na diecie na przytycie:)
OdpowiedzUsuńMascarpone smakuje lepiej, niż ricotta, przynajmniej w takim połączeniu.
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.