Ćwiartka kurczaka zapiekana z włoszczyzną

Autor 2.7.14 , , , , , ,

Ostatnio publikowałam przepis na pikantne ćwiartki z kurczaka.
Dzisiaj przepis na ćwiartki zapiekane ze świeżą włoszczyzną.
Włoszczyzna zalegała mi w lodówce kilka dni, nie miałam pomysłu na zupę, więc postanowiłam wykorzystać ją inaczej.
Danie wyszło bardzo aromatyczne, kolorowe i smaczne. I lekkie, mimo tego, że mięsne.




Składniki na danie dla dwóch osób:

  • dwie ćwiartki z kurczaka
  • jeden seler naciowy
  • dwie spore marchewki
  • oliwa z oliwek
  • jeden niewielki młody por
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz




Mięso nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy na godzinę.
Włoszczyznę myjemy i siekamy drobno.
Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym, na nim układamy warzywa i zioła.
Skrapiamy oliwą i pieczemy przez 80-90 minut w temperaturze 170 stopni.
Podajemy z ulubionymi dodatkami - ja podałam ze smażonymi talarkami.
Jeżeli mamy duże naczynie, możemy upiec ziemniaki razem z mięsem. Przejdą wówczas ziołowym aromatem.


Przed upieczeniem...

... i po.

PODOBNE POSTY

6 komentarze

  1. Tak jak w niedzielę u mnie na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie ostatnio w niedzielę nie chciało się gotować, to zrobiłam pizzę :D

      Usuń
  2. Świetny pomysł na wykorzystanie włoszczyzny. Uwielbiam połączenie kurczaka z warzywami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ogólnie to nie przepadam za marchewką ale w takim wydaniu bym się skusiła.

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.