Spaghetti z białymi szparagami, cytryną, masłem i lubczykiem

Autor 23.5.14 , , , , , , ,

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Lubicie szparagi?
Ja zdecydowanie wolę zielone, ale czasami kupuję też białe. Może wizualnie prezentują się mniej efektownie i trudniej je przygotować, ale jak już opanuje się tę sztukę, są naprawdę smaczne.
Doskonałym dodatkiem do nich są rzeczy o świeżym smaku - białe lekkie serki, cytryna, mięta.
Nie radziłabym jednak przesadzać z poziomem świeżości, szparagi nadal powinny grać główne skrzypce, być elementem dominującym w danym daniu.
Dzisiejszy przepis jest bardzo prosty, zawiera jedynie kilka składników. Zostały one dobrane tak, że każdy smak jest idealnie podkreślony, wyważony, nic nie jest "stłamszone" przez inne składniki.

Najpierw jednak kilka wskazówek odnośnie przygotowywania szparagów.
1. Zdrewniałe końcówki lepiej jest odłamać niż odciąć. Należy chwycić łodygę jedną ręką na końcu, a drugą w połowie długości, powinna złamać się w idealnym miejscu.
2. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, w przypadku białych jest to konieczne. Najlepiej użyć obieraczki.
3. Do wody w której gotujemy szparagi należy wsypać płaską łyżeczkę cukru.
4. Zielone szparagi gotujemy ok. 7 minut, białe ok. 10-12, zależnie od grubości.



Składniki na danie dla dwóch osób:

  • 250g makaronu spaghetti
  • pół pęczka białych szparagów
  • łyżka soku z cytryny
  • 50g masła
  • sól, pieprz
  • odrobina świeżego lubczyku, posiekanego


Makaron gotujemy w osolonej wodzie, szparagi obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy przez 10-12 minut w wodzie z dodatkiem cukru.
Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię, dodajemy masło, sok z cytryny, odcedzone szparagi i przyprawy i dusimy chwilę na małym ogniu mieszając do roztopienia się masła i połączenia składników.
Na talerzach posypujemy lubczykiem.

PODOBNE POSTY

4 komentarze

  1. Do tej pory nie jadłam szparagów. wiele mnie jeszcze czeka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zacznij od zielonych, białe są specyficzne i można się zrazić.

      Usuń
  2. Uwielbiam szparagi, uwielbiam makaron- genialna kombinacja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Planuję jeszcze pesto z zielonych szparagów, ale muszę najpierw nabyć nowy blender :[

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.