Pieczone ziemniaki nadziewane serem limburskim, pieczarkami i oliwkami

Autor 21.5.14 , , , , ,

Lubię ziemniaki. 
Tak, swojskie, typowo polskie, proste ziemniaki. 
No, może nie do końca proste, bo takie to one są same w sobie, a przygotować je można na wiele różnych sposobów, które niekoniecznie muszą być proste. 
Nie powiem, uwielbiam frytki. 
Nie te fastfoodowe, cienkie i przesolone niejadalne pseudo frytki, a domowe, grube, chrupiące z zewnątrz i gorące i mięciutkie w środku.
Ale dzisiaj nie będzie o frytkach, a o nadziewanych pieczonych ziemniakach.
Taki ziemniak to danie samo w sobie, może być wegetariański, a może być z mięsem. 
Obowiązkowy jest ser i cebulka, to one stanowią znakomite tło dla reszty dodatków, no i kto nie lubi ciągnącego się sera?
W dzisiejszym przepisie za nadzienie robią: ser limburger (śmierdzi przeokrutnie, ale jest bardzo smaczny), pieczarki, dużo cebulki dymki i czarne oliwki.



Składniki na danie dla dwóch osób:

  • dwa średnie młode ziemniaki
  • pęczek dymki
  • 5-6 sporych pieczarek
  • 4 plastry sera limburskiego
  • kilka czarnych oliwek
  • 100 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz, świeży koperek


Ziemniaki szorujemy, nie obieramy. Pieczemy w piekarniku do momentu, aż będą prawie miękkie.
Wyjmujemy je, studzimy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy łyżką. Miąższ rozgniatamy widelcem.
Na małej ilości oleju podsmażamy drobno posiekane pieczarki, dodajemy dymkę razem ze szczypiorkiem, zalewamy śmietaną. Doprawiamy do smaku. Dusimy przez kilka minut na małym ogniu.
Dodajemy rozgniecione ziemniaki.
Na dnie każdej ziemniaczanej łódeczki kładziemy plaster sera, na to wykładamy nadzienie i na wierzchu układamy pokrojone oliwki.
:Pieczemy przez 20 minut.
Podajemy z jogurtem naturalnym i świeżym szczypiorkiem.

Wskazówka:
Zamiast limburgera może być camembert, ale jest dużo łagodniejszy w smaku.




PODOBNE POSTY

2 komentarze

  1. Chyba widziałam raz jak Gordon Ramsey coś takiego robił. Za ziemniakami nie przepadam ale takie to bym zjadła, a jeszcze lepsze są takie z ogniska.
    U mnie jest dziwna pogoda, to słonecznie ui upalnie a to co jakiś czas ciemna chmurka przeleci i grozi opadami. Ale przynajmniej jest cieplej niż tydzień temu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam ziemniaki z ogniska! Uwielbiam wszystko z ogniska :D

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.