Kokosowe brownie z chilli

Autor 28.5.14 , , , , , , , ,

Na ten przepis natknęłam się kiedyś całkiem przypadkiem. 
Nie szukałam akurat pomysłu na nic słodkiego, ale jak przeczytałam o tym połączeniu smaków, to poczułam taką ciekawość, że musiałam je wypróbować od razu ;)
Ja użyłam mlecznej czekolady, ale równie dobrze może być deserowa lub gorzka, ciasto z każdej wyjdzie równie smaczne.
Poziom słodkości przy użyciu mlecznej czekolady nie dla każdego jest do zaakceptowania, warto wziąć to pod uwagę.




Składniki na formę keksówkę:

  • 100 g czekolady
  • 100 g masła
  • 50 g mąki
  • 50 g cukru
  • jajko
  • 50 g wiórków kokosowych
  • spora szczypta chilli


Jajko ucieramy z cukrem, czekoladę i masło roztapiamy razem w kąpieli wodnej.
Mieszamy mokre składniki, dosypujemy mąkę, wiórki i chilli.
Wlewamy masę do formy i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto musi być wilgotne w środku.

Na tortownicę o średnicy 25-26cm podwajamy ilość składników.

PODOBNE POSTY

4 komentarze

  1. Takie połączenie musi być pyszne. Pewnie chilli nie daje mocnego efektu, tylko delikatnie szczypie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie smakowałoby mi z mocnym efektem, nie lubię ostrych rzeczy.

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.