Kokosowe brownie z chilli
Na ten przepis natknęłam się kiedyś całkiem przypadkiem.
Nie szukałam akurat pomysłu na nic słodkiego, ale jak przeczytałam o tym połączeniu smaków, to poczułam taką ciekawość, że musiałam je wypróbować od razu ;)
Ja użyłam mlecznej czekolady, ale równie dobrze może być deserowa lub gorzka, ciasto z każdej wyjdzie równie smaczne.
Poziom słodkości przy użyciu mlecznej czekolady nie dla każdego jest do zaakceptowania, warto wziąć to pod uwagę.
Składniki na formę keksówkę:
- 100 g czekolady
- 100 g masła
- 50 g mąki
- 50 g cukru
- jajko
- 50 g wiórków kokosowych
- spora szczypta chilli
Jajko ucieramy z cukrem, czekoladę i masło roztapiamy razem w kąpieli wodnej.
Mieszamy mokre składniki, dosypujemy mąkę, wiórki i chilli.
Wlewamy masę do formy i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto musi być wilgotne w środku.
Na tortownicę o średnicy 25-26cm podwajamy ilość składników.
4 komentarze
Takie połączenie musi być pyszne. Pewnie chilli nie daje mocnego efektu, tylko delikatnie szczypie.
OdpowiedzUsuńNie smakowałoby mi z mocnym efektem, nie lubię ostrych rzeczy.
UsuńMmm aż mam smaka a jest noc :)
OdpowiedzUsuńNocne pieczenie jest najlepsze :D
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.