Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i jajkiem

Autor 12.3.14 , , , , , , ,

Zapiekanka makaronowa jest o tyle fajnym daniem, że ma w sobie wszystko, czego na co dzień potrzeba: jest szybka, prosta, uniwersalna (można dodać różne składniki zależnie od tego, co akurat mamy w lodówce) i sycąca.
Jako, że jestem nieprzeciętną wręcz makaroniarą, taką zapiekankę robię często, z różnymi dodatkami.
Dzisiaj wersja "swojska" - z kiełbasą i jajkiem gotowanym na twardo. Plus małe urozmaicenie w postaci gorgonzoli.




Składniki:

  • 250 g drobnego makaronu (u mnie mini kolanka)
  • 200 g kiełbasy
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g gorgonzoli lub lazura
  • 100 g startego żółtego sera (może być cheddar)
  • 100 ml passaty z pomidorów
  • 100 ml jogurtu naturalnego/śmietany
  • pieprz, sól, tymianek, gałka muszkatołowa do smaku
  • świeżo posiekana natka pietruszki




Makaron gotujemy al dente.
Kiełbasę kroimy na dość grube półplasterki. 
Jogurt mieszamy z passatą, doprawiamy do smaku.
Ser pleśniowy kroimy na małe kawałki, jajka na ćwiartki.
Makaron wsypujemy do żaroodpornego naczynia, dodajemy kiełbasę, starty żółty ser i zalewamy sosem z pomidorów i jogurtu. Mieszamy, by dobrze rozprowadzić ser i sos.
Na wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki jajka, kawałki sera pleśniowego i pietruszkę.
Zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 170 stopni.

PODOBNE POSTY

11 komentarze

  1. Z jajkiem nie próbowałam, żółtko nie będzie wysuszone po tym?

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj ale dawno nie robiłam zapiekanki. Muszę koniecznie zrobić, szybkie i proste danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam makaronowe zapiekanki <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę się kiedyś mało elegancko wprosić do Ciebie na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Próbowałaś może tych nowych herbat liptona z biedronki co teraz są? Nie wiem czy ogólnie są nowe, wiem że w biedronce wcześniej ich nie było, próbowałaś może?
    Zapiekanka fajna, ostatnio też robiłam z makaronem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam przedwczoraj w Biedronce herbatkę Lipton jabłko i figa, nie wiem czy to nowość. Całkiem smaczna, ale bez większego szału.

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.