Pizza wiejska - z kiełbasą, cebulą i kukurydzą

Autor 16.3.14 , , , , , , ,

Gdyby ktoś nie zauważył, to kocham pizzę.
Najbardziej domową, w każdej niemalże wersji smakowej, niezależnie od tego, czy wegetariańskiej, czy z mięsem.
Dzisiaj przepis na pizzę dla mięsożerców. Taka kompozycja często jest spotykana w pizzeriach pod nazwą "pizza wiejska".
Do przygotowania tej pizzy nie potrzeba wielu składników. Całość jest bardzo sycąca i po prostu smaczna.
Kiełbasę można zamienić na pokrojoną w kostkę i usmażoną pierś z kurczaka, wtedy całość będzie subtelniejsza w smaku.



Składniki:
Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
  • 150 ml gorącej wody
  • 1/2 opakowania suszonych drożdży
  • płaska łyżeczka soli

Dodatki:

  • 100 ml passaty z pomidorów (może być koncentrat pomidorowy)
  • bazylia suszona
  • 200 g dobrej suszonej kiełbasy
  • jedna czerwona cebula
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • opcjonalnie tarta mozzarella




Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże i sól. Powoli wlewamy wodę i mieszamy dużą łyżką, gotowe ciasto powinno odklejać się od boków miski podczas mieszania. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki lub dolewamy więcej wody.
Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
W międzyczasie siekamy cebulę, kroimy kiełbasę na cienkie plasterki.
Wykładamy ciasto do formy, rozciągamy je, by miało grubość maksymalnie 1 cm.
Smarujemy passatą, posypujemy bazylią i układamy dodatki.
Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. 
Tartą mozzarellę nakładamy już po wyjęciu z piekarnika, aby się nie spaliła.
Jemy z ulubionym sosem, ja uwielbiam z koperkowym - przepis TUTAJ.

PODOBNE POSTY

10 komentarze

  1. Ja też uwielbiam pizzę :)
    Wczoraj zrobiłam na spodzie z mąki razowej (z dodatkiem otrębów pszennych), z mnóstwem pieczarek, polędwicą sopocką (drobiową) i odrobiną sera. Do tradycyjnej jej daleko, ale przynajmniej zaspokoiła zachciankę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo, też bym zjadła coś z pieczarkami, dawno nie jadłam :)
      Jak Ci wychodzi taki spód z mąki razowej? Bo ja jak dotąd przeważnie z pszennej robiłam.

      Usuń
    2. Spróbuj koniecznie! Ciasto wychodzi super. Jest odrobinę twardsze niż tradycyjne, ale przez to świetnie utrzymuje dodatki. Można spokojnie wziąć kawałek pizzy do ręki i mamy pewność, że nic nam nie spadnie. Smak jest troszkę inny, ale ja się już przyzwyczaiłam, ponieważ od prawie 4 miesięcy do wszystkich wypieków (ciasta, ciastka, naleśniki, racuchy) używam mąki razowej w połączeniu z otrębami :)

      Usuń
    3. Muszę koniecznie spróbować kiedyś. Dziękuję za pomysł :)

      Usuń
  2. Mniam, mniam, ale ja już dawno nie jadłam żadnej pizzy, a taką jak ta wchłonęłabym chyba sama całą:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, ostatnio była taka u mnie w domu, uwielbiam ją.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam niemal każdą pizzę, mało jest dodatków, których bym nie lubiła.

      Usuń
  4. Zjadłabym taka pizze, lecz wyszło poszłoby mi w pupsko ;-) A ja na diecie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można zrobić dietetyczne razowe ciasto :)

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.