Pomidorowe pęczotto z koperkiem

Autor 26.3.14 , , , , , , , ,

Risotto z pęczakiem zamiast ryżu ostatnio zrobiło się całkiem popularne w blogosferze.
Ogólnie zaobserwowałam wielki boom na kasze wszelkiego rodzaju. I dobrze, bo w końcu jest moda na zdrowe jedzenie. Zdrowe i pyszne.
Pęczak zawsze dobrze mi się komponował z ziołami i pomidorami. 
Dzisiaj na blogu pierwsze, ale z pewnością nie ostatnie pęczotto.
Wegetariańskie i bardzo proste w przygotowaniu.


Składniki na danie dla dwóch osób:

  • 150 g pęczaku
  • jedna szalotka
  • litr bulionu
  • szklanka passaty z pomidorów
  • kurkuma, lubczyk, pieprz do smaku
  • świeży koperek
  • parmezan


Szalotkę siekamy na cienkie piórka, podsmażamy na patelni.
Dorzucamy do niej pęczak i podsmażamy przez minutę.
Zalewamy 1/4 bulionu. Dusimy na małym ogniu, dolewając stopniowo resztę bulionu.
Na końcu, po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodajemy passatę, doprawiamy danie kurkumą, pieprzem i lubczykiem, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze kolejne 5 minut. Można dodać odrobinę kwaśnej śmietany.
Na talerzach posypujemy posiekanym koperkiem i parmezanem.

PODOBNE POSTY

6 komentarze

  1. Pierwszy raz w życiu słyszę taką nazwę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi pysznie, zmieniłabym jednak ten pęczak na coś innego - nie lubię go ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię pęczak, z pewnością wypróbuję przepis, kiedy będę zmuszona zjeść szybki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne danie :) Lubię pęczak i najczęściej jadam go w zupie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.