Ciasto kokosowe z rabarbarem
Już nie pamiętam, gdzie dokładnie znalazłam ten przepis.
Pewnie czai się gdzieś w czeluściach Durszlaka.
Jakiś czas temu wysyłałam go na jakiś konkurs, pamiętam, że wygrałam wtedy książkę.
Lubię proste ciasta tego typu. Takie moje comfort food.
Do kawy czy herbaty w sam raz.
Słodkie kokosowe ciasto idealnie współgra z kwaskowym rabarbarowym wierzchem.
Składniki:
- 3 łodygi rabarbaru
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g masła
- 100 g wiórków kokosowych
- pół łyżeczki sody
Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy masło i wiórki.
Na koniec wsypujemy mąkę i sodę, ucieramy ciasto.
Wylewamy do tortownicy, posypujemy posiekanym rabarbarem. Pieczemy 45 minut w 170 stopniach.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
8 komentarze
Uwielbiam rabarbar:)
OdpowiedzUsuńJa też <3
UsuńJakiś czas temu nawet robiłam podobne ciasto z rabarbarem tylko bez wiórków, szybko zostało zjedzone :)
OdpowiedzUsuńZ kokosem się fajnie komponuje :)
Usuń"Do kawy czy herbaty" - u mnie nie dotrwałoby do zagotowania wody :D:D. Mniam, muszę wypróbować, dotychczas z rabarbarem jadłam tylko ciasto drożdżowe.
OdpowiedzUsuńTo trzeba kawę zrobić wcześniej :D
UsuńDelicje :) Przed chwilą wypiłam inkę i zjadłam kilka małych kawałeczków tego ciasta. Pyszności... Przepis już powędrował do zeszytu, a ciasto z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.