Krucha tarta z kurkami i szpinakiem

Autor 26.9.15 , , , , , , , ,

Pomijając to, że zawsze przy pierwszych chłodnych dniach jestem chora, to lubię jesień.
Ale tę pocztówkową, piękną jesień, nie tę prawdziwą.
Nie znoszę deszczowej pogody, wiatru łamiącego parasole, błota i kałuż.
Uwielbiam kolorowe liście, ostatnie ciepłe dni, gorącą herbatkę, jesienne woski w kominku, kaszmirowe swetry i ciepłe szaliki.
Tak, jak mówiłam - pocztówkowa jesień, która w praktyce nie istnieje.
Co jeszcze kocham w jesieni? Dynie, kurki, inne grzyby, to, że cytrusy w sklepach są coraz smaczniejsze.
To, że z dyni można zrobić milion różnych rzeczy. Z kurek zresztą też.
Dziś na tapecie kurki właśnie.
W połączeniu ze świeżym szpinakiem w kruchej wytrawnej tarcie.


Składniki:
kruche ciasto:

  • 250 g mąki krupczatki
  • 125 g masła
  • jedno żółtko
  • łyżeczka soli
  • 50 ml bardzo zimnej wody

nadzienie:

  • 2 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • garść tartego parmezanu
  • 200 g kurek, umytych i ewentualnie pokrojonych na drobniejsze kawałki
  • garść świeżego szpinaku
  • sól, pieprz, czarnuszka



Do mąki dodajemy posiekane masło, zagniatamy.
Dodajemy wodę, sól i żółtko i szybko wyrabiamy gładkie w konsystencji ciasto.
Zawijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie wylepiamy nim formę do tarty. Na wierzch wysypujemy kaszę lub groch, żeby obciążyć ciasto.
Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 160 stopni.
Następnie usuwamy groch/kaszę.
Jajka miksujemy ze śmietaną i serem, doprawiamy solą i pieprzem.
Wylewamy masę na ciasto, na to wysypujemy szpinak i kurki.
Posypujemy czarnuszką.
Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.


PODOBNE POSTY

16 komentarze

  1. To po prostu wygląda oszałamiająco... aż sobie wyobraziłam cudowny zapach i smak... :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Też lubię polską złotą jesień, ale to chyba jak każdy:)

    Danie wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)

      Złota polska jesień jest piękna, niestety rzadko ostatnio spotykana :(

      Usuń
  3. Kurki kuszą ale osobiście jeszcze ich nie jadłyśmy :) Tarta zachęca już samym wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie idealne! Kocham takie tarty <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kocham wszystkie szybkie obiady, które robią się same :D

      Usuń
  5. Poczułam ten zapach oglądając zdjęcia... cudownosci!

    OdpowiedzUsuń
  6. O dziwo tartę chyba nawet bardziej wolę ,,na słono" niż w wariancie słodkim. Kurki i szpinak to dla mnie zawsze wspaniałe połączenie. Wygląda pięknie, a pewnie smakuje tysiąc razy lepiej. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba też wolę na słono, jest pełno innych niż tarta słodkich wypieków, a wersja wytrawna to super obiad.

      Usuń
  7. Wygląda bardzo smacznie:) tylko czy mi wyjdzie kiedyś jedna nie wyszła i się poddałam:(

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.