Makaron z podgrzybkami w śmietanie

Autor 8.12.14 , , , , , , ,

Dzisiaj typowo jesienny makaron, grzyby są typowym produktem w jesiennej kuchni :)
Tagliatelle z podgrzybkami jest szybkie i proste w wykonaniu. I pyszne.





Składniki na dwie porcje:

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 200 g mrożonych lub świeżych podgrzybków
  • 200 ml śmietanki 30%
  • szalotka
  • pieprz
  • oliwa
  • natka pietruszki



Na oliwie podsmażamy posiekaną drobno szalotkę, dodajemy grzyby i smażymy przez 4-5 minut.
Zalewamy śmietaną i dusimy przez kwadrans, w tym samym czasie gotujemy też makaron.
Na koniec doprawiamy pieprzem (i ewentualnie solą), dodajemy też świeżo posiekaną natkę.

PODOBNE POSTY

22 komentarze

  1. Bardzo smacznie wygląda, lubię podgrzybki, makaron i śmietanę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To na pewno ten makaron by Ci smakował :)

      Usuń
    2. Ja obecnie stosuję dietę pogrubiającą więc takie przepisy są mi szczególnie bliskie:)

      Usuń
    3. Nic, nadal to samo. Odchudzanie to pewnie pikuś przy "pogrubianiu":(

      Usuń
    4. Zależy jakie odchudzanie, ja mam problem z hormonami i nie schudnę, choćbym się głodziła :(

      Usuń
  2. Jakoś grzyby nie są specjalnie lubiane przez nas i bardzo rzadko je jemy (nie licząc paru łyżeczek zupy grzybowej raz do roku na święta) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za pieczarkami nieszczególnie szaleję, tzn. nawet lubię, ale nie będę cierpieć, jeżeli ich zabraknie ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam! Najlepsze jest jeszcze gdy świeże grzyby się z lasu przyniesie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze świeżych grzybów wiele bym dała za kanie i kurki na zawołanie <3

      Usuń
    2. Popieram! I jeszcze rydze... <3

      Usuń
    3. Niestety wieki nie jadłam... :(

      Usuń
    4. Ja też, kanie ostatnio jadłam w liceum, ponad 10 lat temu :(

      Usuń
  4. Z grzybów to jedynie pieczarki akceptuje na pizzy ;), ale i tak danie wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za pieczarkami na pizzy akurat niespecjalnie przepadam, moje dwa ulubione dodatki pizzowe to sery i mięsa maści wszelakiej :D

      Usuń
    2. Dla mnie pizza bez pieczarek to nie pizza :>

      Usuń
    3. Oddałabym wszystkie pieczarki świata za ser :D

      Usuń
  5. Uwielbiam te Twoje makarony - tak proste, a tak apetyczne! Dokładnie jak we Włoszech ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kocham Włochy właśnie za prostą i pyszną kuchnię i dobre wina <3

      Usuń
    2. Ah, tęsknię za Italią... Uwielbiam ich żarcie i góry :D. Dobrego wina też bym się z chęcią napiła dziś na dobranoc...

      Usuń
    3. Ja wolę te "niegórskie" rejony :) ale jedzenie mają najlepsze na świecie <3 właśnie tam mając jakieś 12 lat pierwszy raz jadłam gorgonzolę i zakochałam się w tym smaku. Potem nigdzie w Polsce nie mogłam jej kupić, ubolewałam nad tym bardzo :D

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.