Makaron z podgrzybkami w śmietanie
Dzisiaj typowo jesienny makaron, grzyby są typowym produktem w jesiennej kuchni :)
Tagliatelle z podgrzybkami jest szybkie i proste w wykonaniu. I pyszne.
Składniki na dwie porcje:
- 250 g makaronu tagliatelle
- 200 g mrożonych lub świeżych podgrzybków
- 200 ml śmietanki 30%
- szalotka
- pieprz
- oliwa
- natka pietruszki
Na oliwie podsmażamy posiekaną drobno szalotkę, dodajemy grzyby i smażymy przez 4-5 minut.
Zalewamy śmietaną i dusimy przez kwadrans, w tym samym czasie gotujemy też makaron.
Na koniec doprawiamy pieprzem (i ewentualnie solą), dodajemy też świeżo posiekaną natkę.
22 komentarze
Bardzo smacznie wygląda, lubię podgrzybki, makaron i śmietanę:)
OdpowiedzUsuńTo na pewno ten makaron by Ci smakował :)
UsuńJa obecnie stosuję dietę pogrubiającą więc takie przepisy są mi szczególnie bliskie:)
UsuńI jak efekty diety?
UsuńNic, nadal to samo. Odchudzanie to pewnie pikuś przy "pogrubianiu":(
UsuńZależy jakie odchudzanie, ja mam problem z hormonami i nie schudnę, choćbym się głodziła :(
UsuńJakoś grzyby nie są specjalnie lubiane przez nas i bardzo rzadko je jemy (nie licząc paru łyżeczek zupy grzybowej raz do roku na święta) :)
OdpowiedzUsuńJa za pieczarkami nieszczególnie szaleję, tzn. nawet lubię, ale nie będę cierpieć, jeżeli ich zabraknie ;)
UsuńUwielbiam! Najlepsze jest jeszcze gdy świeże grzyby się z lasu przyniesie ;)
OdpowiedzUsuńZe świeżych grzybów wiele bym dała za kanie i kurki na zawołanie <3
UsuńPopieram! I jeszcze rydze... <3
UsuńRydze <3
UsuńNiestety wieki nie jadłam... :(
UsuńJa też, kanie ostatnio jadłam w liceum, ponad 10 lat temu :(
UsuńZ grzybów to jedynie pieczarki akceptuje na pizzy ;), ale i tak danie wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńJa za pieczarkami na pizzy akurat niespecjalnie przepadam, moje dwa ulubione dodatki pizzowe to sery i mięsa maści wszelakiej :D
UsuńDla mnie pizza bez pieczarek to nie pizza :>
UsuńOddałabym wszystkie pieczarki świata za ser :D
UsuńUwielbiam te Twoje makarony - tak proste, a tak apetyczne! Dokładnie jak we Włoszech ;)
OdpowiedzUsuńKocham Włochy właśnie za prostą i pyszną kuchnię i dobre wina <3
UsuńAh, tęsknię za Italią... Uwielbiam ich żarcie i góry :D. Dobrego wina też bym się z chęcią napiła dziś na dobranoc...
UsuńJa wolę te "niegórskie" rejony :) ale jedzenie mają najlepsze na świecie <3 właśnie tam mając jakieś 12 lat pierwszy raz jadłam gorgonzolę i zakochałam się w tym smaku. Potem nigdzie w Polsce nie mogłam jej kupić, ubolewałam nad tym bardzo :D
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.