Risotto z bobem

Autor 25.7.14 , , , , ,

Weekend się zbliża wielkimi krokami i to widać.
Po pierwsze pogoda się wybitnie spieprzyła, dzisiaj do pracy przyszłam ze spodniami mokrymi do połowy łydek, a do pokonania miałam raptem jakieś 800 metrów.
Po drugie, im ciężej mi się wstaje rano, tym bliżej do weekendu, jestem wyczerpana całym tym tygodniem, nie mogę się doczekać odpoczynku.
Ale koniec marudzenia, pora na przepis.
Korzystając z sezonu na bób ostatnio zrobiłam też z niego risotto.
Kremowy ryż idealnie pasuje do bobu, całość jest też bardzo sycąca.



Składniki na danie dla dwóch osób:

  • 150 g ryżu do risotto (arborio albo carnaroli)
  • łyżka oliwy lub masła
  • mała dymka
  • 100 ml białego wytrawnego wina (u mnie chenin blanc)
  • litr bulionu warzywnego
  • szklanka ugotowanego i obranego bobu
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • świeży koperek
  • opcjonalnie tarty parmezan




W rondlu na maśle/oliwie podsmażamy drobno posiekaną dymkę.
Następnie wrzucamy ryż i podsmażamy przez chwilę, aż stanie się przezroczysty.
Zalewamy ryż winem i czekamy, aż odparuje. Potem zalewamy bulionem, chochla po chochli, gotujemy na małym ogniu przez ok. 30-40 minut.
Doprawiamy do smaku.
Przy ostatniej chochli bulionu wrzucamy bób, na koniec dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy.
Podajemy z koperkiem i parmezanem.

PODOBNE POSTY

4 komentarze

  1. A pomyśleć, że był czas kiedy nie lubiłam bobu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w dzieciństwie w ogóle 90% rzeczy nie lubiłam, ale 300 g Milki potrafiłam w kwadrans zeżreć :D

      Usuń
  2. Ostatnio dostalam cos co mialo niby byc risotto. A to byl suchy ryz z warzywami i miesem :P

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.