Francuski quiche z łososiem i kozim serem

Autor 9.7.14 , , , , , ,

Dzisiaj trochę idę na łatwiznę, bo do przygotowania takiej tarty wykorzystałam dwa arkusze mrożonego ciasta francuskiego. Swoją drogą polecam mrożone ciasto, moim zdaniem jest lepsze i ładniej wyrasta, niż to chłodzone. Ostatnio pierwszy raz kupiłam tego typu ciasto w Kauflandzie i chyba już przy nim zostanę. 
Korzystając z mrożonego ciasta francuskiego możemy mieć efektowny i pyszny obiad gotowy w pół godziny, przy minimalnym nakładzie pracy. Coś wspaniałego dla zabieganych osób, które jednak nie chcą jeść na mieście.
Ciasto po wyjęciu z zamrażarki jest już po kilku minutach gotowe do użycia, wystarczy dodać dodatki i upiec.
Ja do swojej tarty dodałam dużo świeżego koperku, wędzonego łososia i kozi ser.



Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 100 g koziego sera
  • 200 g wędzonego łososia
  • drobno posiekany świeży koperek
  • odrobina tartej skórki z cytryny
  • pieprz, sól




Ciasto rozmrażamy, wylepiamy nim wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia formę do tarty.
Jajka razem ze śmietanką łączymy na gładką masę, dodajemy starty ser.
Wylewamy to na ciasto, doprawiamy solą i pieprzem.
Wykładamy łososia, ser kozi i posypujemy koperkiem i skórką z cytryny.
Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach.
Można podawać na ciepło i na zimno.

PODOBNE POSTY

6 komentarze

  1. Skoro jest łosoś to musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja juz o swojej niecheci do lososia pisalam ale cala reszta jest cudna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam, że dla mnie połączenie wędzonego łososia i sera koziego jest nieco abstrakcyjne. Danie wygląda bardzo apetycznie, ale nie potrafię sobie wyobrazić, jak to może smakować. Chyba trzeba będzie wypróbować przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.