Zapiekany bakłażan z pęczakiem

Autor 6.6.14 , , , , , ,

Dzisiaj na blogu obiad wegetariański. Bo nawet jeśli ogólnie jest się mięsożercą, to fajnie od czasu do czasu zjeść konkretny posiłek mięsa pozbawiony. A ten posiłek, mimo, iż jest jarski, to jest bardzo sycący.
Po paru dniach wpadłam na pomysł, że można to danie jeszcze udoskonalić czarnymi oliwkami, a w wersji dla spragnionych jakiegokolwiek mięcha jeszcze filecikami anchois.
Ale to innym razem.
Dzisiaj bakłażan nadziewany pęczakiem w pomidorach.
Nadzienie jest bardzo podobne do pomidorowego pęczotto, które jakiś czas temu pojawiło się na blogu.
Są w nim jednak dodatkowo kawałki bakłażana, jest też nieco ostrzej doprawione. Śmietana na wierzchu nie jest konieczna, ale ja nie szaleję za pikantnym jedzeniem i jako środek do złagodzenia smaku śmietana 18% spisuje się znakomicie.



Składniki na danie dla dwóch osób:

  • jeden średni bakłażan
  • 100 g pęczaku
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • cebulka
  • chilli
  • bazylia
  • pieprz czarny, sól
  • litr bulionu
  • łyżka masła






Bakłażana w całości podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut.
W tym czasie podsmażamy cebulkę na maśle, a następnie dusimy pęczak w bulionie, zupełnie jak robimy przygotowując risotto. Tylko bez wina ;)
Gdy pęczak wchłonie cały bulion dodajemy passatę i przyprawy.
Bakłażana wyjmujemy z piekarnika, kroimy wzdłuż i wykrawamy miąższ. Siekamy miąższ drobno i dodajemy do pęczaku.
Nadziewamy połówki bakłażana i zapiekamy w naczyniu żaroodpornym przez kolejne 20-30 minut.
Można podawać z mozzarellą z zalewy.

PODOBNE POSTY

4 komentarze

  1. Wygląda wspaniale, choć bakłażany mają chyba niestety tendencję do rozwalania się.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako fanka ostrego żarcia ja bym śmietany nie dodała :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio mi przyszedł na myśl sos tzatziki do takiego żarcia, myślę, że mogłoby pasować.

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.