Pikantne ćwiartki z kurczaka

Autor 23.6.14 , , , , , , , ,

Ćwiartka z kurczaka.
Zazwyczaj kupuję tego typu mięso do przygotowania bulionu.
Ostatnio się przemogłam i postanowiłam upiec ćwiartki jako danie główne.
Kupiłam cztery i przygotowałam je na dwa różne sposoby.
Dzisiaj pierwszy z nich, drugi wkrótce.
Dzisiejsze ćwiartki są pikantne. Podane z brokułami i pieczonymi talarkami ziemniaczanymi.
Smaczny i sycący obiad. Troszkę pobawiłam się z detalami i zrobiłam sos czosnkowy do ziemniaków i serowy do brokułów.
Dzięki temu danie było mniej suche i smaki warzyw były fajnie podkreślone.




Składniki na danie dla dwóch osób:

  • dwie ćwiartki z kurczaka
  • marynata: ciemny sos sojowy, chilli w płatkach, mielona słodka papryka, świeżo mielony pieprz, majeranek, tymianek, oregano
  • olej (do podlania mięsa w naczyniu wodoodpornym i do usmażenia ziemniaków)
  • 3 średnie ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki
  • rozmaryn, sól, pieprz
  • brokuły i kalafior pocięte w różyczki
  • sos czosnkowy: dwie łyżki jogurtu naturalnego, łyżka majonezu, ząbek czosnku, pieprz
  • sos serowy: 100 ml śmietanki 30%, 150 g różnych serów, u mnie mix: parmezan, gouda, cheddar i camembert



Całość bez sosów...


Mięso nacieramy sosem sojowym, obsypujemy przyprawami i wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się "przegryzły".
Po 3-4 godzinach (można mięso zostawić na całą noc, ja zazwyczaj tak robię) wyjmujemy mięso, układamy je w naczyniu żaroodpornym, podlewamy odrobiną oleju i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy przez ok. 75-80 minut. Mięso musi być mięciutkie z mocno przypieczoną skórką.
W czasie pieczenia gotujemy al dente brokuły i kalafiora, oraz przygotowujemy sosy.
Sos serowy:
Śmietankę wlewamy do garnka, dodajemy sery starte na tarce, gotujemy na małym ogniu aż sery się roztopią.
Ziemniaczane talarki smażymy przez ok. 30-40 min pod przykryciem, doprawiamy mocno rozmarynem i pieprzem. Gdy są już prawie gotowe posypujemy je odrobiną soli.


... i z sosami.

PODOBNE POSTY

6 komentarze

  1. Pikantny kurczak, talarki z ziemniaków i moje ulubione warzywa, oprócz pomidorów, z chęcią zjadłabym monitor komputera:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jejku, ja nie znoszę świeżych pomidorów, jedna z nielicznych rzeczy, których naprawdę nie lubię.

      Usuń
  2. Ja bym pewnie nie gotowała brokuł i kalafiora, wolę surowe, gotowane są dla mnie fe. Ale reszta wygląda apetycznie, kocham pikantne smaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie surowe są dziwne. I za twarde stanowczo.

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.