Quiche z szynką, groszkiem i czarnymi oliwkami

Autor 25.6.14 , , , , , , , , ,

Quiche.
Wytrawna tarta z masą jajeczno-śmietanową.
Lubicie?
Ja bardzo. Robiłam już w wielu wersjach.
Danie proste, efektowne i bardzo sycące, nawet w wersji wegetariańskiej.
Dzisiejsza co prawda wegetariańska nie jest, ale dodatki można modyfikować według uznania.



Składniki:
Ciasto:

  • 250 g mąki tortowej
  • 150-200 g zimnego masła
  • zimna woda

Dodatki:

  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g tartego sera (u mnie królewski, niemal każdy będzie pasował)
  • 100 g szynki
  • 100 g mrożonego groszku
  • czarne oliwki
  • sól, pieprz, tymianek do smaku

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 
Wkładamy je do lodówki na godzinę.
Po upływie tego czasu wylepiamy nim formę do tarty.
Pieczemy przez kwadrans w temperaturze 170 stopni.
Jajka i śmietanę mieszamy razem, dodajemy starty ser, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Wylewamy tę masę na lekko podpieczone ciasto.
Na to wykładamy resztę dodatków.
Pieczemy przez 30 minut. Podajemy na ciepło.




PODOBNE POSTY

8 komentarze

  1. Uwielbiam tartę, ale takiej jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, aromatyczna, smaczna i sycąca :)

      Usuń
  2. Pierwszy raz spotkałam się z taką nazwą, ale jestem już o jedno słównko mądrzejsza:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam już coś takiego ale nie wiem jak smakuje, brat wszystko zjadł i nie miałam szansy spróbować własnego dania :P

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.