Quiche z szynką, groszkiem i czarnymi oliwkami
Quiche.
Wytrawna tarta z masą jajeczno-śmietanową.
Lubicie?
Ja bardzo. Robiłam już w wielu wersjach.
Danie proste, efektowne i bardzo sycące, nawet w wersji wegetariańskiej.
Dzisiejsza co prawda wegetariańska nie jest, ale dodatki można modyfikować według uznania.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 150-200 g zimnego masła
- zimna woda
Dodatki:
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 30%
- 100 g tartego sera (u mnie królewski, niemal każdy będzie pasował)
- 100 g szynki
- 100 g mrożonego groszku
- czarne oliwki
- sól, pieprz, tymianek do smaku
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.
Wkładamy je do lodówki na godzinę.
Po upływie tego czasu wylepiamy nim formę do tarty.
Pieczemy przez kwadrans w temperaturze 170 stopni.
Jajka i śmietanę mieszamy razem, dodajemy starty ser, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Wylewamy tę masę na lekko podpieczone ciasto.
Na to wykładamy resztę dodatków.
Pieczemy przez 30 minut. Podajemy na ciepło.
7 komentarze
Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tartę, ale takiej jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPolecam, aromatyczna, smaczna i sycąca :)
UsuńPierwszy raz spotkałam się z taką nazwą, ale jestem już o jedno słównko mądrzejsza:)
OdpowiedzUsuńCzłowiek się uczy całe życie :)
UsuńRobiłam już coś takiego ale nie wiem jak smakuje, brat wszystko zjadł i nie miałam szansy spróbować własnego dania :P
OdpowiedzUsuńBrat z apetytem :D
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.