Włoskie ciasto pomarańczowe
Dzisiejsze ciasto co prawda długo się piecze, ale poza tym jest bardzo proste w wykonaniu i zawsze wychodzi idealne ;)
Wygląda bardzo "słonecznie" i do tego jak pachnie...
Lekkie, mięciutkie i wilgotne. Wielbiciele cytrusowych wypieków z pewnością będą zachwyceni :)
Uprzedzam tylko - to ciacho uzależnia i znika ze stołu w ekspresowym tempie!
Składniki na formę keksówkę:
- 150 g mąki tortowej
- skórka z dwóch dużych pomarańczy i sok z jednej
- 200 g drobnego cukru, najlepiej trzcinowego
- 3 jajka
- 100 ml jogurtu naturalnego (ja używam jogurt firmy Zott)
- 150 ml tłuszczu (w przepisie jest oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy, ja dałam jedno i drugie pół na pół)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (w oryginale jest łyżeczka proszku i łyżeczka sody, ja ograniczam takie dodatki do minimum)
Przygotowanie:
Cukier, skórkę i sok z pomarańczy wrzucamy do miski, mieszamy.
Dodajemy mąkę, proszek, olej, jogurt i jajka. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.
Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wystudzeniu dekorujemy cukrem pudrem.
8 komentarze
Musi być pyszna i taka letnia :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne, idealne do letniej lemoniady :)
UsuńCiasto cytrynowe jadłam nie raz, ale pomarańczowego chyba jeszcze nie miałam okazji.
OdpowiedzUsuńObydwa są pyszne :)
UsuńWygląda tak jakby miał się rozpływać w ustach. Wyobrażam sobie ten zapach.
OdpowiedzUsuńJest wilgotne, ale delikatne.
UsuńI fakt, pachnie obłędnie, uwielbiam cytrusowe wypieki.
Kolor ma fenomenalny :)
OdpowiedzUsuńSmak ma lepszy ;)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.