Włoskie ciasto pomarańczowe

Autor 18.6.14 , , , , , ,

Dzisiejsze ciasto co prawda długo się piecze, ale poza tym jest bardzo proste w wykonaniu i zawsze wychodzi idealne ;)
Wygląda bardzo "słonecznie" i do tego jak pachnie... 
Lekkie, mięciutkie i wilgotne. Wielbiciele cytrusowych wypieków z pewnością będą zachwyceni :)
Uprzedzam tylko - to ciacho uzależnia i znika ze stołu w ekspresowym tempie!



Składniki na formę keksówkę:

  • 150 g mąki tortowej
  • skórka z dwóch dużych pomarańczy i sok z jednej
  • 200 g drobnego cukru, najlepiej trzcinowego
  • 3 jajka
  • 100 ml jogurtu naturalnego (ja używam jogurt firmy Zott)
  • 150 ml tłuszczu (w przepisie jest oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy, ja dałam jedno i drugie pół na pół)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (w oryginale jest łyżeczka proszku i łyżeczka sody, ja ograniczam takie dodatki do minimum)


Przygotowanie:

Cukier, skórkę i sok z pomarańczy wrzucamy do miski, mieszamy.
Dodajemy mąkę, proszek, olej, jogurt i jajka. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.
Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wystudzeniu dekorujemy cukrem pudrem.




PODOBNE POSTY

8 komentarze

  1. Musi być pyszna i taka letnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto cytrynowe jadłam nie raz, ale pomarańczowego chyba jeszcze nie miałam okazji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda tak jakby miał się rozpływać w ustach. Wyobrażam sobie ten zapach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wilgotne, ale delikatne.
      I fakt, pachnie obłędnie, uwielbiam cytrusowe wypieki.

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.