Chłodnik litewski z botwinki

Autor 20.6.14 , , , , , , , , ,

Lubię zupy latem.
Robią się praktycznie same po wcześniejszym przygotowaniu składników, są lekkie i smaczne.
Chłodniki rewelacyjne spisują się w upałach i dodatkowo są aromatyczne. Idealny letni obiad.
Lubicie chłodniki? 
Ja chłodnik litewski jadłam wiele razy, ale teraz po raz pierwszy pokusiłam się o jego przygotowanie.
Sama nie wiem, dlaczego dopiero teraz, ale na pewno pierwszy raz nie będzie ostatnim ;)



Składniki:

  • dwa pęczki botwinki razem z buraczkami
  • litr bulionu warzywnego
  • szklanka maślanki
  • szklanka kefiru bądź zsiadłego mleka
  • ząbek czosnku
  • pęczek rzodkiewek
  • dwa średnie ogórki
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • jajka ugotowane na twardo

Botwinkę myjemy i siekamy drobno, buraczki obieramy i ścieramy na tarce.
Wrzucamy botwinkę i buraczki do gotującego się bulionu i gotujemy ok. 20 min. do miękkości.
Odstawiamy do wystudzenia.
Ogórki obieramy i trzemy na tarce, rzodkiewkę również. Wrzucamy je do wywaru, następnie zalewamy całość maślanką i kefirem.
Dodajemy szczypiorek i koperek oraz przeciskamy przez praskę czosnek, wprost do garnka.
Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.




PODOBNE POSTY

6 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Trochę Ci zazdroszczę pracy kucharza, ja u siebie w biurze nawet mikrofali nie mam, więc mam bardzo ograniczone pole do popisu, jeżeli chodzi o jedzenie przynoszone na lunch.

      Usuń
  2. Jakoś nie potrafię się przemóc do chłodników, szczególnie z botwinką czy burakami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim do tego trzeba lubić buraki, ja uwielbiam.

      Usuń
  3. Lubię, choć nawet nazwy litewski nie lubię, bo źle mi się kojarzy - mieszkałam jakiś czas na Litwie.

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.