Tagliatelle z dynią i szynką parmeńską

Autor 19.10.13 , , , , , ,

Podawałam ostatnio przepis na puree z dyni. Dziś pierwszy dyniowy przepis - makaron z puree i szynką parmeńską.
Dynia sama w sobie nie jest zbyt intensywna w smaku, dlatego to aromat i specyficzny smak szynki dominuje w tym daniu, całość doskonale się komponuje i jest bardzo jesienna zarówno "smakowo", jak i wizualnie.




Składniki na danie dla dwóch osób:

  • makaron tagliatelle - około 6 "gniazdek"
  • 50 g szynki parmeńskiej
  • puree z ćwiartki małej dyni
  • tymianek
  • tarty parmezan
  • kilka kropel oliwy z oliwek


Makaron gotujemy, szynkę kroimy na cienkie plasterki i rwiemy je na małe kawałki.
Szynkę podsmażamy przez około minutę na patelni bez tłuszczu, potem dodajemy puree aby je podgrzać.
Zestawiamy z gazu, dodajemy tymianek i oliwę.
Łączymy puree z makaronem, dodajemy parmezan. Podajemy gorące.



PODOBNE POSTY

2 komentarze

  1. Zjadłabym coś z makaronem ale nie ma go w domu a mi się nie chcę już wychodzić :p smaka mi tylko narobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tam makaron mam zawsze i to w zapasie, bo to podstawa w mojej kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.