Przepis na muffinki marchewkowe w polewie z białej czekolady.

Autor 2.4.13 , ,

Lekkie, wiosenne, urocze i kolorowe ciacha. No i przepyszne :) Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.









Składniki:
Na ciastka:
ok. 1,5-2 szklanki marchewki startej na drobnej tarce (ok. 4 niewielkie marchewki)
szklanka cukru (najlepiej trzcinowego)
półtorej szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
3 spore jajka
przyprawy (cynamon, imbir)
Polewa:
tabliczka białej czekolady
dwie łyżki kwaśnej śmietany 18%.

Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. Wszystkie składniki na ciastka mieszamy razem w misce aż do momentu otrzymania gładkiej masy. Napełniamy foremki masą do 3/4 wysokości. Blachę z foremkami układamy mniej więcej pośrodku wysokości piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut (do suchego patyczka).
Wyjmujemy babeczki z foremek i układamy na talerzu lub kratce do ostygnięcia. W tym czasie łamiemy czekoladę na kawałeczki i razem z dwiema łyżkami śmietany rozpuszczamy w rondelku umieszczonym na małym ogniu. Taką polewą ozdabiamy przestudzone babeczki, można potem je jeszcze posypać posypką cukrową, startą skórką z cytryny bądź pomarańczy, wiórkami kokosowymi lub wiórkami czekoladowymi, wedle uznania. 






PODOBNE POSTY

11 komentarze

  1. Mniam mniam. Ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. To są foremki, nie papilotki, tak? W każdym razie są cudne :) Przepis ciekawy, ja bym dodała syropu z agawy, bo jestem na diecie (od jutra).

    OdpowiedzUsuń
  3. Łiiii uwielbiam takie muffinki! Wczoraj zostałam poczęstowana bardzo podobną:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boskie! Już wiem co słodkiego zrobię sobie na niedzielę. Też pomyślałem o syropie z agawy, ale my będący na diecie już tak po prostu mamy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i życzę jeszcze bardziej udanych wypieków :)

      Usuń
  5. Zawsze jestem ciekawa tych marchewkowych wypieków, jeszcze nie miałam okazji wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.