Szarlotka z budyniem

Autor 25.4.13 , , , , ,

Szarlotka nie jest moim ulubionym ciastem, wolę czekoladowe, biszkopty z różnymi kremami czy brownie z owocami. A najlepiej muffinki. Ale czasami nachodzi mnie na coś nieodparta chęć i po prostu MUSZĘ to zjeść.
Miałam od kilku dni ochotę właśnie na jabłkowe wypieki.
Ale żeby nie była to "typowa" szarlotka, postanowiłam zrobić wersję z budyniem. Jest bardzo delikatna, słodka i kremowa. Podane składniki to proporcje na blaszkę 20x24 cm.






Składniki na ciasto:

  • 400g mąki
  • pół szklanki cukru
  • 200g margarny bądź masła
  • dwa jajka
  • 2-3 łyżki śmietany
  • łyżka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie cukier wanilinowy

Dodatkowo:

  • pół litra mleka do budyniu
  • budyń waniliowy
  • trzy spore jabłka
  • cukier puder/bita śmietana/lody do dekoracji przed podaniem


Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części - zawijamy je obie w folię i jedną chowamy do lodówki, a drugą do zamrażarki.
Po upływie trzech godzin wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy je i układamy je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, by przykryło całe dno i dało ok. 2cm zapasu z każdej strony. 
Jabłka kroimy na ćwiartki, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy na cienkie plasterki. Układamy plasterki na cieście obok siebie, po ułożeniu jednej warstwy układamy na niej drugą i trzecią.
Przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu, gotowy budyń wylewamy na jabłka.
Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, ścieramy je na tarce o dużych oczkach i posypujemy budyń tak, aby ciasto pokryło całą powierzchnię.
Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 40-45 minut, aż ciasto będzie zrumienione.
Podajemy z lodami lub bitą śmietaną.
Smacznego!

PODOBNE POSTY

2 komentarze

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.