Zupa cukiniowa z gorgonzolą i pestkami słonecznika
Sierpień i wrzesień to czas, kiedy jestem troszkę rozdarta kulinarnie.
Kocham świeże warzywa, chciałabym się nimi cieszyć przez cały rok, mimo, że to niemożliwe.
Na przykład cukinie, dynie, kabaczki, kalafior.
I rozdarta jestem dlatego, że te warzywa, tak bardzo letnie, są idealne na zupy.
A te kojarzą mi się jesiennie.
Latem chętniej jadłabym sałatki, ryby, czy grillowane mięso, niż rozgrzewające zupy.
Ale sezon na cukinię wzywa ;)
Sama cukinia jest może i trochę mdła w smaku, dlatego dzisiejszą zupę polecam podawać koniecznie z wyrazistym serem pleśniowym - może być gorgonzola, lazur (każda wersja), rokpol, roquefort, do wyboru, do koloru ;)
Składniki:
- litr bulionu
- jedna duża cukinia
- spory ziemniak
- łyżka śmietany
- gałka muszkatołowa, tymianek, pieprz, sól do smaku
- gorgonzola lub inny tego typu ser
- pestki słonecznika
Przygotowujemy wywar warzywny i dwóch litrów wody i pęczka włoszczyzny, gotujemy 1,5 godziny.
Następnie wrzucamy do bulioinu obrane i pokrojone ziemniaki oraz pokrojoną w niewielkie kawałki cukinię (nie obieramy jej ze skóry).
Gotujemy do miękkości, doprawiamy, miksujemy na krem.
Dodajemy śmietanę (może być jogurt), posypujemy na talerzach pokruszonym serem i pestkami słonecznika.
10 komentarze
A ja nawet latem lubię zupy:)
OdpowiedzUsuńJa lubię wszystko smaczne zawsze, a ta zupa jeszcze nie jest aż tak "jesienna" ;)
UsuńWspaniale wygląda i kolor ma obłędny, aż chce się jeść ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietny kolor, aż chce się jeść.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrzepis brzmi przepysznie! Gotowa zupka też wygląda kusząco... Osobiście dla mnie cukinia absolutnie nie jest mdła, kocham ją solo i to bez żadnych dodatków ;)
OdpowiedzUsuńCukinia solo najbardziej smakuje mi grillowana, z odrobiną soli <3
UsuńCiekawa propozycja! W 100% moje smaki ;)
OdpowiedzUsuńMoje też, uwielbiam sezonowe warzywa :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.