Mini pizze z pieczarkami i lazurem
Takie mini pizze są rewelacyjną przekąską na imprezę, mogą też być lekkim podwieczorkiem.
Ja używam do nich gotowego mrożonego francuskiego ciasta w prostokątnych płatach, można takie kupić w Kauflandzie za ok. 3 zł.
Wersja z pieczarkami jest moją ulubioną, ale w kwestii dodatków zawsze pole do popisu jest olbrzymie.
Składniki:
- ciasto francuskie (1-2 płaty na osobę)
- passata z pomidorów
- oregano
- jedna szalotka na każde dwa płaty ciasta
- 3 pieczarki na każdy płat ciasta
- świeżo posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
- ser pleśniowy typu lazur/gorgonzola
- odrobina tłuszczu do smażenia
Płaty ciasta rozkładamy do rozmrożenia.
Pieczarki myjemy i siekamy w kostkę, szalotkę siekamy drobno.
Na patelni smażymy pieczarki z cebulką przez ok. 10 minut, w trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
Passatę mieszamy z suszonym oregano, solą i pieprzem, można też dodać czosnek.
Smarujemy ciasto sosem, wykładamy na wierzch pieczarki z cebulą, posypujemy pietruszką, dodajemy pokruszony ser.
Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
4 komentarze
Ja takie coś robiłam jak rodziców nie było a mi się nie chciało robić normalnego obiadu :D Zawsze to lepsze niż mrożone pizze czy zupki w proszku.
OdpowiedzUsuńMrożone pizze to prawie zawsze dla mnie trauma, wyjątek to serowa Guseppe.
UsuńŚwietny pomysł na imprezę:)
OdpowiedzUsuńTeż :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.