Makaron z krewetkami, miętą, czosnkiem i cytryną

Autor 15.12.14 , , , , , , , ,

Makaron - niejeden raz uratował mi tyłek w sytuacjach typu "MUSZĘ zrobić obiad w mniej, niż 20 minut".
Jest jak pizza - można do niego dodać wszystko i zawsze będzie smakować dobrze.
Dzisiejszy makaron jest bardzo letni (bo trzeba sobie poprawić nastrój, jak za oknem szaro, buro, zimno i deszczowo), orzeźwiający i lekki. Jeżeli ktoś nie lubi krewetek, można je zastąpić np. filetem z kurczaka czy wędzonym łososiem. Ale krewetki chyba najlepiej pasują.



Składniki na dwie porcje:

  • 200-250 g makaronu
  • 50 g masła
  • 200 g krewetek
  • skórka z jednej cytryny i łyżka wyciśniętego z niej soku
  • garść listków mięty, posiekanych drobno
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz (opcjonalnie)


Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Krewetki podsmażamy przez ok. 10-12 minut na maśle razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku (ja nie dodaję soli, ale to kwestia gustu).
Dodajemy krewetki w maśle do wyłożonego na talerze makaronu, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy tartą skórką i posiekaną miętą.

PODOBNE POSTY

6 komentarze

  1. Bardzo lubimy krewetki, ale nasz tata stwierdził, że robali jeść nie będzie i na końcu nawet nie spróbował :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Jezu, krewetki *ślini się*. A tak z ciekawości, masz oddzielną szafkę na herbaty, czy na makaron też masz? Bo chyba masz go dużo w domu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makaron zajmuje pół szafki z zapasami :D Na herbaty i czekolady mam oddzielną szafkę :D

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.