Śniadaniowo - omlet z łososiem i szpinakiem

Autor 13.6.14 , , , , ,

Wierzycie w przesądy?
Mamy dziś piątek trzynastego, wiem, że to bardziej siła sugestii, bo normalnie jestem niezdarna na poziomie "ekspert", ale dzisiaj jestem jeszcze bardziej.
Co tylko może, leci mi z rąk, będę więc starała się ograniczyć kuchenne czynności do niezbędnego minimum ;)
Pod minimum można podpiąć proste śniadanie.
Omlet.
Dwa jajka, świeży szpinak, wędzony łosoś, trochę pieprzu i sos czosnkowy.
Takie proste, a jakie dobre. Takie właśnie posiłki lubię najbardziej.


Składniki na jeden omlet:

  • dwa jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • kilkanaście listków świeżego szpinaku
  • ok. 50 g wędzonego łososia
  • sos czosnkowy: łyżka majonezu, dwie łyżki jogurtu naturalnego, ząbek czosnku, pieprz, sól


Jajka rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy na patelnię.
Gdy zaczną się ścinać dodajemy szpinak i łososia.
Smażymy na małym gazie aż do całkowitego ścięcia jajek, podajemy z sosem.

PODOBNE POSTY

6 komentarze

  1. Świeży szpinak umyć 10 razy, bo ziarenka piasku to tylko dla osób bez zębów są do zaakceptowania. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, zawsze trzeba dokładnie opłukać szpinak :D

      Usuń
  2. Szpinka to jednak zawsze mi się kojarzy z mirabelkami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiesz, ze dopiero po przeczytaniu tego zorientowałam się, że dzisiaj jest piątek 13 ? :D.Szpinak bym zjadła, łososia nie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w pracy od początku tygodnia wszyscy się śmieją z tej daty i faktycznie dla firmy nie jest to szczęśliwy dzień.

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.