Różowa truskawkowa babka kisielowa

Autor 11.6.14 , , , , , ,

I jak mi się tytuł posta ładnie zrymował? :)
Ta babka wygląda bardziej słodko, niż smakuje.
Już nie pamiętam, gdzie znalazłam ten przepis, ale jak zobaczyłam słodko różowe ciacho, od razu stwierdziłam, że muszę je upiec! 
Kisieli można użyć dowolnych, ja dałam truskawkowe, można dać wiśniowe, a jeżeli chce się uzyskać inny kolor, to możliwości są spore.
Na pewno kiedyś wypróbuję też inny smak. I kolor ;)




Składniki na formę keksówkę:

  • 150 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 kisiele (u mnie truskawkowe)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia




Oddzielamy żółtka od białek.
Ubijamy białka na pianę.
Masło ucieramy z cukrem.
Dodajemy żółtka, miksujemy na jednolitą masę.
Dodajemy do masy mąkę, proszek i kisiele. Mieszamy. 
Na sam koniec dodajemy białka. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników.
Wylewamy masę do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy.
Pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Po wystudzeniu można ciasto polukrować albo polać roztopioną białą czekoladą.

PODOBNE POSTY

18 komentarze

  1. Śliczna jest, świetny pomysł z kisielami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłaby jeszcze bardziej urocza z różowymi ozdobami i lukrem :)

      Usuń
  2. Nie wiem jakim cuem udało Ci się coś takiego zrobić, ale wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu nie trzeba cudu, to bardzo prosty przepis :)

      Usuń
    2. Skoro tak piszesz to znaczy, że nawet ja będę umiała to zrobić. To chyba najbardziej intrygujący przepis jaki spotkałam, bo kisiel nie kojarzy mi się z czymś takim i jestem ciekawa czy mnie się uda osiągnąć taki efekt.

      Usuń
    3. Na pewno by Ci się udało :)

      Usuń
  3. Na małym zdjęciu myślałam, że to kiełbasa. Hihi
    Robiłam biszkopt kisielowy kiedyś. Dobry był.
    A kisiel lubię nie tylko z kota.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrzyłam na miniaturkę pod różnymi kątami i wcale mi to kiełbasy nie przypomina :D

      Usuń
    2. U Czoko na blogu zobaczyłam i pomyślałam: O matko i kotko, Iza robi recenzje kiełbasy. ;) Ale potem doczytałam ;)

      Usuń
    3. Ahahahaha nie, recenzji kiełbasy nie będzie na blogu :D

      Usuń
  4. A o czymś takim jeszcze nie słyszałam. Przyznam, że mam ochotę zrobić wersję wiśniową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno wiśniowa lepsza, ja nie przepadam za wiśniami, więc postawiłam na truskawki.

      Usuń
  5. czy do ciasta można by było dodać owoce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie zaszkodziłoby, ciasto samo w sobie jest dość suche, z owocami mogłoby być bardziej wilgotne.

      Usuń
  6. Jakie kisiele mają to być? Takie to kubka czy do gotowania takie duże? Sam proszek wsypujemy, nie robimy kisielu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sam proszek, takie duże kisiele do gotowania.

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.