Penne w kremowym sosie z gorgonzoli

Autor 20.9.13 , , , ,


Przyznaję, ostatnio nowe posty pojawiają się rzadko, usprawiedliwię się nową pracą i przygotowaniami do kolejnej przeprowadzki, miałam w minionych dniach bardzo dużo na głowie.
Nadal mam, ale na szczęście znalazła się też chwila na odpoczynek ;)
I na zrobienie czegoś pysznego.

Jestem seromaniaczką, spokojnie mogę żyć bez mięsa, ale bez serów maści wszelakiej nie przeżyłabym tygodnia. Kocham kremowe sosy z serów pleśniowych, cheddar, parmezan i pizzę quattro formaggi.
Gorgonzola jest jednym z moich ulubionych serów, poznałam ten smak w słonecznej Italii dawno, dawno temu, z półtorej dekady, tak myślę. Potem przez kilka lat za każdym razem, jak pytałam o gorgonzolę w polskich sklepach, to panie ekspedientki nie wiedziały w ogóle, o co może mi chodzić. Zmieniło się to ok. 10 lat temu, najpierw kupowałam ser w jednym z warszawskich sklepów ELeclerc, a potem Lidl wprowadził gorgonzolę pod swoją marką własną.
I właśnie lidlowa gorgonzola jest jedynym kupionym w Polsce serem tego typu naprawdę smacznym i godnym polecenia.
Makaron z sosem z gorgonzoli jest na liście moich ulubionych dań niemal tak wysoko, jak ruskie pierogi ;)




Składniki na danie dla dwóch osób:

  • makaron penne - ok. 350 g
  • śmietanka 30% - mały kubeczek
  • gorgonzola - ok. 100 g
  • starty parmezan - ok. 25 g
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku


Makaron gotujemy w osolonej wodzie, w międzyczasie do małego rondla wrzucamy pokruszoną gorgonzolę, zalewamy śmietanką i gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia się sera.
Ugotowany i odcedzony makaron zalewamy sosem, posypujemy parmezanem i dodajemy odrobinę pieprzu do smaku (nie jest to konieczne).


PODOBNE POSTY

4 komentarze

  1. Makaron z serem musi smakować dobrze, nie ma takiej możliwości, że by był paskudny jak wszystkie składniki są smaczne ;D szkoda, ze nie mogę teraz za bardzo patrzeć na jedzenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. A coś się stało? Chora jesteś?

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie połączenia smakowe. Na pewno sama wypróbuję ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.