Kruchy placek z konfiturą truskawkową

Autor 7.9.13 , , , ,

Ciasto jest bardzo słodkie, jak ktoś nie lubi ekstremalnie przesłodzonych wypieków może dać mniej cukru, albo zastąpić słodką konfiturę truskawkową jakąś inną, np. pomarańczową czy porzeczkową.


Składniki:
  • 250g masła
  • 250g cukru
  • 2 żółtka
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g konfitury
  • szczypta soli




Mieszamy w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól. Masło z cukrem ucieramy na jasny krem.
Do ubitego masła z cukrem dodajemy żółtka i cukier wanilinowy, następnie mąkę z proszkiem i solą. W razie potrzeby podsypując mąką wyrabamy miękkie ciasto, które dzielimy na dwie części (najlepsza opcja 2:1) - każdą z nich owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. 
Blachę w rozmiarze ok 20x30cm wykładamy papierem do pieczenia. Większą porcję ciasta wałkujemy tak, by pasowała do formy (zachodząc ok 0,5-1cm na jej brzeg – żeby konfitura nie przypaliła się na brzegu formy). 
Smarujemy ciasto dżemem, następnie wyjmujemy z lodówki drugą porcję ciasta i ścieramy ją na grubej tarce tworząc w ten sposób kruszonkę na cieście. Ważne jest, aby ta kruszonka była rozłożona na placku równomiernie.
Pieczemy cisto przez ok 30 minut - aż kruszonka się zrumieni. 
Studzimy ciasto na kratce, a następnie kroimy według uznania, w książce zasugerowane jest pokrojenie go na kwadraty o boku 5cm.
Można ciasto posypać cukrem pudrem.





PODOBNE POSTY

3 komentarze

  1. Moja mama coś takiego robiła, tylko, że na dżem kładła jeszcze ubitą pianę z białek, uwielbiałam to ciasto. Przydałaby mi się książka kucharską poświęcona tylko słodkim wypiekom, chociaż pewnie bym zaśliniła książkę, bo patrząc na twoje zdjęcia, mam atak ślinianek, a przecież za truskawkami nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że to ciasto z czymś innym, bardziej kwaskowym byłoby lepsze, bo ta wersja wyszła wręcz przeraźliwie słodka, nawet dla mnie za słodka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Co powiesz może na dżem śliwkowy do tego? Próbowałaś robić może z innym dżemem to ciasto?
    Twoje wygląda cudownie może spróbuje je dzisiaj zrobić.

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.