Makaron z cukinią i rokpolem
Cukinia jest już coraz tańsza, a to bardzo uniwersalne warzywo, można z niej zrobić wiele różnych rzeczy: roladki, placki, zupę, można ją zgrillować czy wydrążyć i wypełnić nadzieniem, można z niej zrobić nawet ciasto.
W dzisiejszym przepisie cukinia pełni jedynie funkcję dodatku, ale wnosi wiele do smaku całego dania, nadaje mu lekkości i jakby lekkiej świeżości.
Składniki na dwie porcje:
- 200 g ulubionego makaronu
- 200 ml śmietanki 30%
- pół sporej cukinii, startej na tarce o dużych oczkach
- 100 g sera z niebieską pleśnią, u mnie rokpol, może być też gorgonzola
- sól, pieprz, wędzona papryka
- parmezan lub inny wyrazisty twardy żółty ser
Makaron gotujemy al dente, do rondelka wlewamy śmietanę, dorzucamy cukinię i zagotowujemy.
Gotujemy przez kilka minut na małym ogniu, by śmietana zgęstniała, doprawiamy do smaku.
Na talerzu makaron z cukiniowym sosem posypujemy kostkami sera pleśniowego i wiórkami parmezanu.
15 komentarze
Bardzo lubię cukinię i takie przepisy:)
OdpowiedzUsuńJa też, czekam zawsze z utęsknieniem na cukiniowy sezon :)
UsuńJuż się nie możemy doczekać aż cukinie pojawią się u nas w ogródku :D
OdpowiedzUsuńPyszne danie, na pewno przypadłoby nam do gustu :)
Wiele bym dała za ogródek z warzywami i sad z owocami :<
UsuńOj tak, masz czego zazdrościć :) Nawet nie wiesz jak jesteśmy wdzięczne za to naszemu tacie, że go tak pielęgnuje :)
UsuńMarzy mi się domek na wsi i właśnie taki ogródek :)
UsuńUwielbiam cukinię, świetnie pasuje do makaronu. :-) Widzę, że mamy bardzo podobny gust kulinarny. :D Przyrządziłabym identyczne jedzonko, chociaż pewnie nie wyszłoby mi aż tak smacznie. :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię, świetnie pasuje do makaronu. :-) Widzę, że mamy bardzo podobny gust kulinarny. :D Przyrządziłabym identyczne jedzonko, chociaż pewnie nie wyszłoby mi aż tak smacznie. :D
OdpowiedzUsuńTutaj nie ma możliwości, żeby coś wyszło niesmaczne, bo wszystkie składniki same w sobie są pyszne :)
UsuńCzytasz w moich myślach:) . Odprowadziłam dziś dziecko do przedszkola i tak sobie myślałam co by tu na obiad zrobić jutro i miałam ogormną ochotę na makaron z jakimś dobrym sosem a tu takie pyszności:) . Wiem,że jesteś fanką serów jadłaś Valbon z morelą? . Kupiłam wczoraj sobie do winka pyszny:)
OdpowiedzUsuńJadłam, bardzo dobry, lubię go w omletach i sałatkach :)
UsuńWypróbuję, ale z razowym makaronem :)
OdpowiedzUsuńJa za razowym nie przepadam ;)
UsuńAaaa, też się strasznie cieszę na tańsze cukinie! Dziś kupiłam w Biedronce za 3,99 zł/kg. Ale chyba nigdy nie jadłam startej cukinii!
OdpowiedzUsuńJak tanio, muszę zajrzeć do Biedrony :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.