Kluseczki dyniowe z szałwią i chilli

Autor 12.12.14 , , , , , , ,

Ostatnie dynie hokkaido są dostępne w moim pobliskim Kauflandzie, będę za nimi tęsknić, bo sporo czasu minie do kolejnego dyniowego sezonu.
Dynia jest dla mnie królową jesieni, można z niej zrobić wiele różnych rzeczy - puree, wypieki słodkie i wytrawne, zupę, sosy, można wykorzystać ją do sałatek, makaronów i risotto.
Można też zastąpić nią ziemniaki i zrobić z niej kluseczki a'la kopytka.
Takie kluski rewelacyjnie smakują z masłem, z parmezanem czy z jakimś sosem.





Składniki:

  • połowa upieczonej dyni hokkaido, zmiksowanej na mus
  • mąka ziemniaczana - dwie szklanki + dodatkowa ilość do podsypywania
  • jajko
  • sól, pieprz, chilli, szałwia - do smaku


Z puree dyniowego, jajka i mąki zagniatamy ciasto, ma być miękkie i łatwo dać się dzielić na kawałki.
Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i szałwią, dzielimy na kilka kawałków. Każdy kawałek rolujemy w dłoniach i taki rulon kroimy na niewielkie kluseczki.
Gotujemy kluski w osolonej wodzie przez dwie minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podajemy z parmezanem.

PODOBNE POSTY

16 komentarze

  1. Jeszcze o takim daniu nie słyszałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O takim wykorzystaniu dyni nie słyszałam, dość ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochamy dynię całym serduszkiem! :D Dzisiaj właśnie zamrażamy kilka worków, bo szkoda żeby się zmarnowały w piwnicy, a mamy zamiar jeszcze zrobić niejeden sernik dyniowy :D
    Twoje kluseczki wyglądają mega apetycznie, jednak wykorzystałybyśmy je na słodko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na słodko też robiłam i wytrawne bardziej mi smakowały :)

      Usuń
    2. Jak to babcia do nas mówi "Wy to jesteście słodkie dupki." :P

      Usuń
    3. Ja też generalnie kocham słodycze, ale dynia (poza ciastami) kojarzy mi się jednak bardziej wytrawnie.

      Usuń
  4. Ja mam zamrożoną dynię:)trochę u siebie a resztę u teściowej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A to ciekawe :D. Ja przeżyłam bez dyni kolejną jesień ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dynię uwielbiam! Z chillii jest pyszna, a jeszcze w postaci kluseczek? Magia :D

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.