Pancakes dla odmiany na serku homogenizowanym + sos pomarańczowo-czekoladowy

Autor 6.11.13 , , , , , , ,

Często do placków/naleśników/sosów/innego żarcia używam maślanki, zostało mi to nawet "wypomniane", z humorem oczywiście ;)
Lubię maślankę. Jest tania, zazwyczaj ma w miarę dobry skład, nie jest kwaskowa w smaku (czyt. kompletnie niezjadliwa solo) jak jogurt naturalny i jest idealnie płynna, co w przypadku placków jest ogromną zaletą.
Ale nie na maślance się moja kuchnia kończy, lubię też bardzo naturalny serek homogenizowany. Jest bardziej gęsty, niż maślanka, więc pozwala wyczarować bardziej gęste ciasto i grubsze placuszki.
Pancakes z dzisiejszego wpisu są właśnie na naturalnym serku. Tym, co jest w nich jednak najwspanialsze jest sos pomarańczowo-czekoladowy.
Pomarańcza rewelacyjnie komponuje się z deserową czekoladą i ten sos jest tego najlepszym dowodem.





Składniki:

  • 1 opakowanie (300 g) naturalnego serka homogenizowanego
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • jajko
  • szklanka mąki
  • 3 łyżki roztopionego masła

Na sos:

  • 50 g deserowej czekolady
  • 4-5 łyżek konfitury pomarańczowej


Łączymy wszystkie składniki na placki w misie i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu, smażymy spore placki.
Czekoladę łamiemy na kawałki, roztapiamy w rondelku, dodajemy konfiturę i łyżkę jogurtu greckiego (lub maślanki :D). Można dodać cynamon lub goździki.
Sos w momencie podawania musi być gorący, wtedy smakuje najlepiej.


PODOBNE POSTY

5 komentarze

  1. Ha, dobrze zrobiłam nie czytając tego wpisu wieczorem, teraz będę mogła sobie później wykombinować te placuszki a nie się frustrować przed snem ;D A ten sos ...*przydałaby się blogerowi emotki jak z wizażu, szczególnie ta śliniąca się*
    U mnie w kuchni nie korzysta się z maślanki, z jogurtu greckiego, śmietany tak ale z maślanki nie. Może spróbuje wprowadzić do paru potraw, tak z ciekawości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliniąca się ikonka jest super :D
      Maślanka chyba jest najzdrowsza ze wszystkich przetworów mlecznych, tak mi się coś wydaje.

      Usuń
  2. Uuuu ale smaka robisz :D Kurde juz o tej godzinie nie jem ale musze to jutro wyprobować :D
    Dodaje do obserwowanych :D

    Pozdrawiam : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda :)) zawsze robię pancakes na maślance i uważam je za udane, o serku nigdy nie słyszałam, ale w wolnej chwili i na tyle mi pozwoli portfel studencki zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na maślance wychodzą tak samo dobre, jak na serku, serek przez konsystencję bardziej się nadaje do puszystych placuszków :)

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.