Miruna w pietruszkowym cieście

Autor 1.10.13 , , , , ,

Filet z ryby smażony w cieście to szybki i smaczny obiad, może być podstawą dania a'la fish&chips.
Jeżeli chodzi o rodzaje ryb, to nada się właściwie każdy filet. Nie polecam jedynie morszczuka, bo kupione przeze mnie ostatnio w Biedronce filety z tej ryby miały strasznie dużo ości, a to jak wiadomo jest strasznie upierdliwe. Nienawidzę wydłubywania ości, to znacznie ogranicza przyjemność płynącą z jedzenia, coś takiego mija się z celem.
Zazwyczaj wybieram mirunę, doradę lub tilapię.




Składniki na danie dla dwóch osób:
  • dwa świeże filety z miruny
  • mąka
  • jajko
  • maślanka
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • tymianek
  • tłuszcz do smażenia
Filety osuszamy na ręcznikach papierowych.
W misce mieszamy mąkę, jajko, maślankę w takich proporcjach, by uzyskać masę o konsystencji śmietany.
Doprawiamy masę tymiankiem, solą i pieprzem, następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
Filety z ryby zanurzamy w cieście z obydwu stron a następnie smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu i małym ogniu na złoty kolor (ok. 10 minut z każdej strony).
Podajemy z ulubionymi dodatkami, z tak przyrządzoną rybą idealnie komponują się frytki, zapiekane ziemniaki i surówka z białej kapusty.

PODOBNE POSTY

2 komentarze

  1. Smacznie wygląda ta panierka, co do samej ryby to nie jestem przekonana, pod tym względem jestem wybredna jak piesek francuski. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie lubię przede wszystkim dużej ilości ości, ale to kwestia wygody bardziej. Poza tym uważam, że każdą rybę da się smacznie przyrządzić, to jest właśnie wyższość ryb nad mięsem. Podrobów na przykład nie tknę pod żadną postacią, fuj.

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.