14 kwietnia 2015

Bezglutenowe śniadaniowe placki z serka wiejskiego

Wyobraźcie sobie pyszne i zdrowe śniadanie.
Wyobraźcie sobie gorące, parujące placuszki z serka wiejskiego.
Wyobraźcie sobie roztopione pod wpływem ciepła grudki serka.
Brzmi kusząco? 




Składniki na dwie nieduże porcje:

  • dwa opakowania serka wiejskiego - 400 g
  • 3 jajka
  • kilka łyżeczek syropu klonowego
  • łyżka oleju rzepakowego
  • pół szklanki mąki ryżowej lub kukurydzianej




Oddzielamy białka jajek od żółtek.
Serek wiejski, żółtka, syrop, olej i mąkę mieszamy w misce.
Białka ubijamy przez chwilę mikserem, nie na sztywno.
Delikatnie łączymy ubite białka z resztą masy.
Smażymy beztłuszczowo na złoty kolor.

18 komentarzy:

  1. Ja na śniadanie muszę zjeść jakieś mięso, wędlinę, bo inaczej byłoby mi słabo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wolę maksymalnie jedną porcję mięsa dziennie - na obiad, chociaż i wegetariańskie obiady często się zdarzają. Bezmięsnymi daniami też się najadam :)

      Usuń
  2. Szkoda, że zazwyczaj na zrobienie śniadania mam 3-5 minut. No i o 5 rano nie za bardzo chcę mi się białka ubijać. Może zrobię kiedyś na lekki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na co dzień też nie mam na to czasu, ale od czego są weekendy? :)

      Usuń
  3. Zwykły serek wiejski a takie cuda wychodzą :D Placki wyglądają na konkretne a nie na flaki :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś został mi taki serek w lodówce na 2dni przed terminem myślę sobie a zrobię na śniadanie placuszki i wyszło pysznie:),ja robię jeszcze z kaszy manny,jogurtu grackiego,danonów,twarogowe, z kaszki mlecznej owocowej dla dzieci:) . Wreszcie kupiłam szparagi to dziś w szynce surowej i cieście francuskim:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szparagi <3
      Mam nadzieję, że i u mnie niedługo się pojawią :)

      Usuń
  5. Tylko w weekendy mogę sobie pozwalać na podobne śniadaniowe wariacje, a i tak króluje u mnie jajecznica. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajecznica nie może się znudzić, bo też wiele różnych rzeczy można do niej wrzucić :D

      Usuń
  6. Robiłam raz, ale spaliłam przez nie patelnię, bo rozpadały się grryyyy :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patelnia robi różnicę, na ceramicznej wyszły mi super, a na zwykłej teflonowej już nie.

      Usuń
  7. Uwielbiam serek wiejski ale o zrobieniu z niego placuszków nie pomyślałam, super pomysł! Muszę koniecznie wypróbować bo w formie zwykłej z dodatkami już trochę mi się przejadł mimo, że jadam go w wersji i na słodko i słono. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, te półpłynne grudki serka są obłędnie pyszne :)

      Usuń
  8. W sumie z racji tego, że to prawie sam serek wiejski to można je też zrobić na kolację :) Chyba dzisiaj się skuszę i zrobię z jakimiś przyprawami na słono :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubie placuszki z serkiem homo czy ricotta, czuje, ze specyficzny posmak serka wiejskiego w takich placuszkach rowniez przypadł by mo do gustu :). Choc ostatnio jak juz coś smaze plackowego, to stawiam na zwykle nalesniki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj chociaż raz tych placków, grudki sera się fajnie rozpuszczają :)

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.