20 sierpnia 2014

Francuski quiche serowy

Dzisiaj kolejny sposób na wykorzystanie ciasta francuskiego.
Można oczywiście użyć też ciasta kruchego, ale jeżeli zależy nam na ekspresowym obiedzie, to ciasto francuskie będzie idealne.




Składniki:

  • ciasto francuskie (najlepiej okrągłe)
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • szklanka tartego miękkiego żółtego sera
  • ser pleśniowy typu lazur
  • camembert
  • ser kozi
  • oregano, tymianek, sól, pieprz




Wylepiamy formę do tarty ciastem.
Jajka wbijamy do miski, łączymy ze śmietaną, tartym miękkim serem i przyprawami.
Wylewamy masę na ciasto.
Wykładamy na wierzch sery pokrojone w nieduże kawałki.
Pieczemy całość przez 30-35 minut w 180 stopniach.

4 komentarze:

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.