30 lipca 2014

Galette ze śliwkami i kardamonem

Zaczyna się sezon na węgierki.
Ja lubię właściwie każde śliwki, ale te są najbardziej uniwersalne, można z nich zrobić i deser, i obiad.
Pierogi ze śliwkami, cynamonem i kleksem kwaśnej śmietany to coś wspaniałego!
A knedle ze śliwkami to smak dzieciństwa :)
Ale w tym roku sezon śliwkowy zacznę od przepisu deserowego.
Tarta galette ze śliwkami i kardamonem.




Składniki:
Ciasto:

  • szklanka mąki - najlepiej krupczatki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • śliwki
  • mielony kardamon





Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je na 2 godziny do lodówki.
Po upływie tego czasu rozwałkowujemy je na grubość 2-3 mm.
Wykładamy formę do tarty papierem do pieczenia, następnie wykładamy ciasto.
Na cieście układamy śliwki pokrojone w ćwiartki, posypujemy je kardamonem, zawijamy brzegi ciasta do środka.
Pieczemy tartę przez 20 minut w 180 stopniach.
Mnie bardziej smakowała na drugi dzień, gdy ciasto trochę zmiękło, ale na ciepło z lodami też była smaczna.

28 lipca 2014

Pieczony maślany pstrąg z cytryną i pietruszką

Wczoraj pisałam o tym, że w kwestii zakupów nic mnie póki co nie kusi, nic nie krzyczy do mnie Mamo!, niczego nie potrzebuję.
Cóż, najwyraźniej nie dotyczy to wina.
Poszłam wczoraj do sklepu, miałam jasno sprecyzowaną listę zakupów.
Krewetki, kapcie, krem do rąk, sól do kąpieli, spinka do włosów.
I owszem, wszystkie te rzeczy kupiłam. Ale oprócz nich do koszyka wpadły jeszcze 3 butelki wina.
Chłop mój nie był zbyt zadowolony, kiedy usłyszał "Targaj to".
Zapasy wina mam obecnie dość pokaźne, zważając na moją bardzo małych rozmiarów kuchnię, na pewno powyżej 10 butelek. 
Dzisiaj przepis na pstrąga, dodam jeszcze, że kiedy poszłam po tego pstrąga do sklepu, to przy okazji kupiłam też spódnicę, faceci chyba nigdy tego nie zrozumieją ;)



Składniki:

  • dwa nieduże wypatroszone pstrągi
  • cytryna
  • czosnek
  • masło
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz



Formę żaroodporną smarujemy masłem.
Pstrągi również nacieramy masłem, do środka ryby wkładamy plasterki twardego masła, plastry cytryny, posiekaną natkę.
Posypujemy delikatnie solą i pieprzem.
Na wierzchu również układamy dodatki, tylko już bez soli i pieprzu.
Układamy ryby w naczyniu, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.



27 lipca 2014

Tydzień z życia 17

Jak minął tydzień? :)
Ja doszłam w kwestii zakupów do etapu "o kurcze, niczego nie potrzebuję".
Zapasy kosmetycznych ulubieńców są, kompletna garderoba jest. Nie ma co narzekać.
Zaczynam powoli myśleć o jakimś urlopie, marzy mi się Gdynia, ale to raczej dopiero na koniec sezonu, albo już po. Czego jak czego, ale tłumów wolę uniknąć.
A Wy się już urlopujecie?

Zakupy kosmetyczne cz. 1.



<3

Zakupy kosmetyczne cz. 2.

Pyszne!

Długo odkładany zakup, skorzystałam z wyprzedaży i w końcu mam :D

A zdjęcia na bloga robię telefonem ;)

25 lipca 2014

Risotto z bobem

Weekend się zbliża wielkimi krokami i to widać.
Po pierwsze pogoda się wybitnie spieprzyła, dzisiaj do pracy przyszłam ze spodniami mokrymi do połowy łydek, a do pokonania miałam raptem jakieś 800 metrów.
Po drugie, im ciężej mi się wstaje rano, tym bliżej do weekendu, jestem wyczerpana całym tym tygodniem, nie mogę się doczekać odpoczynku.
Ale koniec marudzenia, pora na przepis.
Korzystając z sezonu na bób ostatnio zrobiłam też z niego risotto.
Kremowy ryż idealnie pasuje do bobu, całość jest też bardzo sycąca.



Składniki na danie dla dwóch osób:

  • 150 g ryżu do risotto (arborio albo carnaroli)
  • łyżka oliwy lub masła
  • mała dymka
  • 100 ml białego wytrawnego wina (u mnie chenin blanc)
  • litr bulionu warzywnego
  • szklanka ugotowanego i obranego bobu
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • świeży koperek
  • opcjonalnie tarty parmezan




W rondlu na maśle/oliwie podsmażamy drobno posiekaną dymkę.
Następnie wrzucamy ryż i podsmażamy przez chwilę, aż stanie się przezroczysty.
Zalewamy ryż winem i czekamy, aż odparuje. Potem zalewamy bulionem, chochla po chochli, gotujemy na małym ogniu przez ok. 30-40 minut.
Doprawiamy do smaku.
Przy ostatniej chochli bulionu wrzucamy bób, na koniec dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy.
Podajemy z koperkiem i parmezanem.

23 lipca 2014

Cytrynowe muffinki z białą czekoladą

Lubię szybkie przepisy, w których nie można nic sknocić.
Bo muszę się przyznać, że jeżeli gotując bardziej skomplikowane danie nie mam przed oczami przepisu, to czasami zdarza mi się zapomnieć o składnikach. I potem jest płacz "Zapomniałam"...
Na szczęście ten przepis jest bardzo prosty, nie zawiera dużej liczby składników, a czas pieczenia tych babeczek jest krótki. 
Idealny szybki deser :)


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • dwie białe czekolady
  • duża cytryna - skórka i sok
  • szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia



Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej, potem je łączymy ze sobą. 
Czekoladę kroimy na małe kawałeczki, wsypujemy je do ciasta.
Cytrynę myjemy, ścieramy z niej skórkę i dodajemy do ciasta, następnie wyciskamy z niej sok i również dolewamy go do ciasta. Mieszamy.

Napełniamy foremki ciastem do 2/3 wysokości i pieczemy przez 15-20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

21 lipca 2014

Kurczak curry w maśle orzechowym

Masło orzechowe ma albo fanów (jak ja ;)), albo przeciwników, bo jest specyficzne w smaku.
Wiele osób nie znając masła spodziewa się, że jest to coś w stylu Nutelli - słodkie, i stąd cała masa rozczarowań. 
Mimo, że samo masło jest słone, zawsze do tej pory jadałam je na słodko - w ciastach, na tostach, na naleśnikach, placuszkach, z owocami i z konfiturami owocowymi.
Owszem, widziałam w internecie przepisy na dania wytrawne, obiadowe z użyciem masła orzechowego, ale do tej pory jakoś mnie nie kusiły.
Ostatnio jednak zdecydowałam się przygotować w końcu kurczaka z masłem orzechowym.
Dzisiejsza wersja jest bardzo podstawowa, myślę, że kolejnym razem pokuszę się o dodatki warzywne, jeszcze nie wiem tylko, jakie konkretnie ;)
Przepis jest banalnie prosty, a efekt naprawdę pyszny. 
Zdecydowanie jest to must try dla każdego wielbiciela słonego masełka.





Składniki:
  • jedna spora (300-350 g) pierś z kurczaka
  • kilka łyżek bulionu warzywnego
  • pół łyżeczki żółtej pasty curry (ewentualnie może być mieszanka przypraw)
  • lubczyk, cząber, tymianek, pieprz do smaku
  • dwie-trzy spore łyżki masła orzechowego
  • odrobina oleju do smażenia

\Kurczaka kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Zalewamy bulionem, dodajemy pastę curry, przyprawy i dusimy na małym ogniu przez 10 minut.
Na koniec dodajemy masło orzechowe i dusimy jeszcze przez 2 minuty.
Podajemy z ryżem.

20 lipca 2014

Tydzień z życia 16

Jak minął Wam tydzień?
Mój minął bardzo szybko. Właśnie mija mój pierwszy od dawna tydzień, którego nie spędzam na zakupach.
Lubię się polenić czasami (tak, weekend, gdzie mam do zrobienia tylko pranie i sprzątanie jest dla mnie leniwym, zazwyczaj mam do zrobienia więcej). Jak chłop wyjeżdża to już w ogóle.
Nadrabiam zaległości filmowe, książkowe i leżę do góry pewną częścią ciała.
Nowego tygodnia się nie boję, nie podzielam powszechnej opinii "nie znoszę poniedziałku", bo swoją pracę lubię, poranne wstawanie też mi nie przeszkadza. Dodatkowo jestem w pracy rozpieszczana różnymi ciachami, ciągle ktoś coś dobrego przynosi :<

Przerwa w pracy :D

A tak się sama rozpieszczam.

... i tak.

...

Olbrzymie rozczarowanie, efektu zero.

Moja definicja posprzątanego biurka.

Wyprzedażowe łupy z Empiku <3



18 lipca 2014

Makaron z bobem i szynką dojrzewającą

Lubicie bób?
Ja w dzieciństwie go nie znosiłam, podobnie jak prawie wszystkich innych warzyw, mięsa i całej masy innych rzeczy. "Niejadek" to bardzo delikatne określenie na moje dziecięce preferencje ;)
Kiedy sama zaczęłam gotować, wiele rzeczy mi nagle zaczęło smakować, śmiem teraz twierdzić więc, że to nie było tak, że nie lubiłam bobu. Nie lubiłam źle przyrządzonego bobu.
Z czym dobrze smakuje bób?
Z masłem, delikatną cebulką (najlepiej dymką), ze świeżymi ziołami i z odrobiną mięsa. Wędlin konkretnie.
Jakich? Polecam boczek i dojrzewające szynki. Możliwe, że salami również by pasowało, ale tego połączenia jeszcze nie próbowałam.




Składniki:

  • makaron
  • szklanka ugotowanego w osolonej wodzie i obranego bobu
  • dymka, drobno posiekana
  • 100 g masła
  • 50 g dobrej dojrzewającej szynki (u mnie szwarcwaldzka)
  • pieprz
  • świeża natka pietruszki, drobno posiekana




Gotujemy makaron, w tym samym czasie w rondlu na małej ilości masła podsmażamy dymkę i szynkę, następnie dodajemy bób i resztę masła, doprawiamy taki "sos" i dusimy przez kilka minut na małym ogniu.
Sos podajemy z makaronem na  ciepło, można całość posypać tartym parmezanem.
Natkę pietruszki dodajemy już na talerzu.

16 lipca 2014

Pizza margherita na francuskim cieście

Po wczorajszym poście u Czoko zachciało mi się pizzy margherity. 
Najlepiej jak najłatwiejszej i najszybszej, bo z pracy wróciłam padnięta. 
Dobrze się składało, że w lodówce miałam okrągłe ciasto francuskie z Lidla.
Jest to nowość - ciasto francuskie chłodzone z masłem.
Wcześniej użyłam jednego do tarty na słodko i bardzo mi posmakowało, uznałam więc, że pizza z jego użyciem powinna mi smakować. 
I nie pomyliłam się, była pyszna.
Co prawda nie tak sycąca, jak taka na tradycyjnym drożdżowym cieście, bardziej pasująca na przekąskę, niż na główne danie, ale naprawdę pyszna.



Składniki:

  • jedno okrągłe francuskie ciasto
  • kilka łyżek passaty pomidorowej
  • ząbek czosnku
  • szczypta suszonego oregano
  • kilka listków świeżej bazylii
  • pieprz
  • kulka mozzarelli






Ciasto wykładamy na blaszkę.
Passatę łączymy z wyciśniętym czosnkiem, oregano i pieprzem, smarujemy ciasto.
Listki bazylii rwiemy na kawałki, kładziemy na pizzy. Na koniec układamy na cieście pokrojony w plastry ser.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.

14 lipca 2014

Cytrynowe pancakes z mascarpone i jagodami

Uwielbiam pancakes!
U-wiel-biam!
To idealne leniwe weekendowe śniadanie.
W tygodniu nie mam czasu rano na takie luksusy (no bo kto normalny chciałby stać przy patelni o 5:30 rano?), ale w niedzielę placuszki to niemalże rytuał.
Dzisiaj cytrynowe pancakes z jagodami i serkiem mascarpone.
Można też dać ricottę zamiast mascarpone i pominąć śmietanę, będą mniej tuczące.



Składniki:

  • szklanka mąki
  • szklanka maślanki
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • pół łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki cukru
  • jajko
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego


Dodatki:

  • 200 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 g cukru
  • świeże jagody
  • opcjonalnie świeże listki mięty


Składniki na ciasto łączymy w misce, mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Smażymy niewielkie placuszki bez tłuszczu.
Serek i śmietankę łączymy, dodajemy cukier.
Polewamy gotowe placuszki takim serowym sosem i posypujemy jagodami.

12 lipca 2014

Makaron z kurkami i gorgonzolą

Ludzie nigdy nie przestaną mnie zadziwiać.
Bardzo chciałam kupić kawę Tchibo w promocji, bo akurat jestem przy końcówce słoika.
Kończę pracę o 15, market mam akurat po drodze, bo dwa budynki dalej.
Idę tam i co? I ludzie od rana wykupili kilka palet. Poważnie? Ja chciałam tylko dwa słoiczki, a ludzie to pewnie wózkami wywozili.
Pamiętam, jak raz była promocja na mrożone pizze. Ludzie brali po 5-6 zgrzewek (8 pizz w każdej), normalnie zapasy jak na wojnę...
Frustracja frustracją, przejdę może do przyjemniejszego tematu.
W końcu zaczął się na dobre sezon na kurki.
Uwielbiam kurki <3
Dobrze przyrządzone, z masełkiem, delikatne.
Cóż poradzić, wolę subtelniejsze smaki od tych bardziej pikantnych.






Składniki:

  • 250 g makaronu ( u mnie penne)
  • 200 g kurek
  • 100 g gorgonzoli
  • 100 g masła
  • mała dymka drobno posiekana
  • dwie łyżki śmietanki 30%
  • dwie łyżki białego wytrawnego wina (u mnie chenin blanc)
  • parmezan
  • świeży szczypiorek
  • sól, pieprz do smaku


Kurki myjemy i gotujemy przez kwadrans w lekko posolonej wodzie.
Następnie odcedzamy.
W rondlu rozgrzewamy odrobinę masła, podsmażamy na nim dymkę.
Następnie dodajemy kurki, zalewamy je winem. Gdy odparuje dodajemy resztę masła.
Dusimy przez 10-15 minut, w międzyczasie gotując makaron.
Na koniec dodajemy do sosu śmietankę, gorgonzolę i szczypiorek.
Już na talerzach posypujemy makaron parmezanem.

10 lipca 2014

Brownie z masłem orzechowym

Ostatnio był na blogu przepis na podstawową wersję brownie z mlecznej czekolady.
Dzisiaj brownie trochę odmienione, bo lekko słonawe.
Każdy, kto próbował podobnego połączenia wie, że słodki i słony smak doskonale się uzupełniają.
Nie wszystkim to odpowiada, fakt, ale fani masła orzechowego powinni być takim ciastem zachwyceni.
U mnie zostało zjedzone, zanim zdążyło wystygnąć ;)



Składniki na formę keksówkę:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki
  • pół słoika masła orzechowego



Masło razem z czekoladą roztapiamy w kąpieli wodnej.
Cukier ucieramy z jajkiem.
Łączymy składniki, dosypujemy mąkę.
Wykładamy masę do formy, na to wykładamy masło orzechowe.
Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach.

9 lipca 2014

Francuski quiche z łososiem i kozim serem

Dzisiaj trochę idę na łatwiznę, bo do przygotowania takiej tarty wykorzystałam dwa arkusze mrożonego ciasta francuskiego. Swoją drogą polecam mrożone ciasto, moim zdaniem jest lepsze i ładniej wyrasta, niż to chłodzone. Ostatnio pierwszy raz kupiłam tego typu ciasto w Kauflandzie i chyba już przy nim zostanę. 
Korzystając z mrożonego ciasta francuskiego możemy mieć efektowny i pyszny obiad gotowy w pół godziny, przy minimalnym nakładzie pracy. Coś wspaniałego dla zabieganych osób, które jednak nie chcą jeść na mieście.
Ciasto po wyjęciu z zamrażarki jest już po kilku minutach gotowe do użycia, wystarczy dodać dodatki i upiec.
Ja do swojej tarty dodałam dużo świeżego koperku, wędzonego łososia i kozi ser.



Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 100 g koziego sera
  • 200 g wędzonego łososia
  • drobno posiekany świeży koperek
  • odrobina tartej skórki z cytryny
  • pieprz, sól




Ciasto rozmrażamy, wylepiamy nim wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia formę do tarty.
Jajka razem ze śmietanką łączymy na gładką masę, dodajemy starty ser.
Wylewamy to na ciasto, doprawiamy solą i pieprzem.
Wykładamy łososia, ser kozi i posypujemy koperkiem i skórką z cytryny.
Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach.
Można podawać na ciepło i na zimno.

6 lipca 2014

Tydzień z życia 15

Nie wiem, jak to jest, że pogoda jest cudowna, kiedy siedzę w biurze.
Teraz jest weekend, mogłabym (i chciałabym) grzać tyłek na plaży i co? I dupa. Słońca nie ma.
Taka złośliwość, takie marne lato w tym roku.
Pocieszenie w wyprzedażach jedynie, uwielbiam empikowe -90% :D

Sama się dziwię że mi się chce o 6 rano.

Osładzam sobie dzień w pracy.

Szału nie ma. Żaden z produktów z tej serii mnie nie urzekł. Nigdy.

Skromne zapasy.


Jedno z ciekawszych odkryć ostatnich miesięcy.
Czarny bez jest przepyszny!

Mango i rodzynki w kardamonie.

Bo czasami mi się nie chce gotować.

5 lipca 2014

Mąka mące nierówna: Jaka mąka do czego? Jak uniknąć zakalca? Jak upiec pizzę idealną?

Każdy miłośnik domowych wypieków zna ten ból, kiedy zamiast pysznego ciasta wyciąga z piekarnika mało apetyczny zakalec.
Dlaczego zakalec powstaje?
Jest wiele powodów, ale nieumiejętnie dobrana mąka jest jednym z nich. 
Podział mąki na typy i propozycje ich zastosowania nie bierze się znikąd, to naprawdę ma sens.
Jeżeli lubimy domowe wypieki, warto mieć przynajmniej dwa-trzy typy mąki w domu.
A wracając do zakalca - głównym powodem jest niecierpliwość.
Chcemy sprawdzić, czy nasz wypiek jest już gotowy, otwieramy drzwiczki piekarnika.
Co z tego, że ledwo na minutę. Nagła zmiana temperatury nawet na pół minuty wystarcza, by ciasto się ochłodziło i opadło. Taki swojego rodzaju szok termiczny ;)
Właśnie dlatego nie warto też wyjmować ciasta z piekarnika zaraz po zakończeniu pieczenia, lepiej jest uchylić drzwiczki i zostawić ciasto w piekarniku na 15-20 minut, żeby trochę przestygło.
Jeżeli pieczemy pizzę i nie chcemy, by była zakalcowata, poczekajmy z nałożeniem niektórych dodatków.
Duża ilość dodatków chłodzi ciasto i poprzez swój ciężar nie pozwala mu wyrosnąć.
I w efekcie zamiast puszystej, chrupiącej pizzy mamy zakalcowaty naleśnik.
Jak tego uniknąć? Na pierwsze 10 minut pieczenia wrzucamy pizzę jedynie z sosem i ziołami, by była aromatyczna.
Na ostatnie 5 minut pieczenia dodajemy dodatki, zwiększając jednocześnie temperaturę pieczenia.
Kilka minut wystarczy, by wędliny się zrumieniły, a sery roztopiły.

źródło: praskagieldaspozywcza.pl



Typy mąki.
Co to są typy mąki i jaka jest między nimi różnica?
Mąkę dzielimy ze względu na pochodzenie i na typ.
Jeżeli chodzi o to pierwsze, to mąka może być wykonana z różnego rodzaju ziaren. Może być pszenna, żytnia, kukurydziana, ryżowa, orkiszowa, ziemniaczana, jęczmienna, sojowa, gryczana, owsiana, z prosa albo z grochu.
Do wyboru do koloru.
Typ mąki to jednak coś zupełnie innego.
Na opakowaniu mamy oznaczenia numeryczne, zazwyczaj od 450 do 2000.
Liczba ta oznacza ilość gramów popiołu powstałego po spaleniu 100 kg mąki.
Przykładowo po spaleniu 100 kg mąki tortowej zostanie 450 g popiołu, a już po spaleniu 100 kg mąki razowej typu 2000 zostanie 2 kg (2000 g) popiołu.
Popiół ten to pozostałości po okrywach ziaren. Składa się głównie z mikroelementów.

Dzisiaj skupimy się na popularnych i łatwo dostępnych rodzajach mąki.

Typy mąki pszennej:
Typ 400: tortowa - do wypieku ciast tortowych
Typ 450: tortowa - do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich
Typ 500: pojawiają się tu 3 odmiany:

  • Mąka Wrocławska - do wypieku pierników, kruchych ciast, do naleśników i omletów
  • Mąka Poznańska - do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek
  • Mąka Krupczatka - do wypieku babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów

Typ 550: luksusowa - do wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek
Typ 650: makaronowa - do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów, wykorzystywana też do produkcji makaronu (mimo, że to pszenica miękka)
Typ 750: chlebowa - idealna do domowej pizzy
Typ 850: chlebowa
Typ 1000: mąka (kaszka) makaronowa pełnoziarnista - wykorzystywana czasem do produkcji makaronu
Typ 1050
Typ 1400: sitkowa - do wypieku pieczywa
Typ 1850: graham - do wypieku pieczywa
Typ 2000: razowa, śruta chlebowa - do wypieku ciemnego pieczywa
Typ 3000: mąka pełnego przemiału - czyli zmielone całe ziarna

Typy mąki makaronowej uzyskiwanej z przemiału pszenicy twardej:

semolina
Typ 950
Typ 1750 

Typy mąki żytniej:


Typ 580: jasna
Typ 800: żytnia
Typ 1400: sitkowa
Typ 1850 starogardzka
Typ 2000: razowa

4 lipca 2014

Ciasto kokosowe z rabarbarem

Już nie pamiętam, gdzie dokładnie znalazłam ten przepis.
Pewnie czai się gdzieś w czeluściach Durszlaka.
Jakiś czas temu wysyłałam go na jakiś konkurs, pamiętam, że wygrałam wtedy książkę.
Lubię proste ciasta tego typu. Takie moje comfort food.
Do kawy czy herbaty w sam raz. 
Słodkie kokosowe ciasto idealnie współgra z kwaskowym rabarbarowym wierzchem.




Składniki:
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 100 g wiórków kokosowych
  • pół łyżeczki sody





Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy masło i wiórki. 

Na koniec wsypujemy mąkę i sodę, ucieramy ciasto.
Wylewamy do tortownicy, posypujemy posiekanym rabarbarem. Pieczemy 45 minut w 170 stopniach.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.