2 lipca 2013

Spaghetti alla carbonara

Dziś przepis na spaghetti alla carbonara.
Jest to pyszny, aromatyczny makaron z sosem na bazie boczku i surowych jajek.
Parmezan w przepisie można zastąpić nieco tańszym i szerzej dostępnym serem grana padano.





Składniki na dwie porcje:

  • makaron spaghetti - 250 g
  • dwa spore jajka
  • boczek - ok. 150 g
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • czosnek - 2 ząbki
  • parmezan
  • olej rzepakowy do smażenia




Jajka należy sparzyć wrzątkiem, następnie wbijamy je do miski, roztrzepujemy, doprawiamy pieprzem i odstawiamy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, boczek kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu - wystarczy ok. 1 łyżka oleju.
Doprawiamy boczek czosnkiem, smażymy na małym ogniu przez ok. pół minuty, do lekkiego zrumienienia.
Ugotowany al dente makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię i chwilę podgrzewamy. Wyłączamy palnik, wlewamy na patelnię jajka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy posiekaną natką, posypujemy startym parmezanem i podajemy.

UWAGA - należy bardzo uważać po wlaniu jajek na patelnię i nie podgrzewać już wtedy makaronu, bo zrobi nam się jajecznica zamiast sosu.



1 komentarz:

  1. Ja bardzo często jadałam taki makaron w dzieciństwie. Wtedy nie wiedziałam że ma to nazwę :)

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.