Jest to pyszny, aromatyczny makaron z sosem na bazie boczku i surowych jajek.
Parmezan w przepisie można zastąpić nieco tańszym i szerzej dostępnym serem grana padano.
Składniki na dwie porcje:
- makaron spaghetti - 250 g
- dwa spore jajka
- boczek - ok. 150 g
- natka pietruszki
- pieprz
- czosnek - 2 ząbki
- parmezan
- olej rzepakowy do smażenia
Jajka należy sparzyć wrzątkiem, następnie wbijamy je do miski, roztrzepujemy, doprawiamy pieprzem i odstawiamy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, boczek kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu - wystarczy ok. 1 łyżka oleju.
Doprawiamy boczek czosnkiem, smażymy na małym ogniu przez ok. pół minuty, do lekkiego zrumienienia.
Ugotowany al dente makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię i chwilę podgrzewamy. Wyłączamy palnik, wlewamy na patelnię jajka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy posiekaną natką, posypujemy startym parmezanem i podajemy.
UWAGA - należy bardzo uważać po wlaniu jajek na patelnię i nie podgrzewać już wtedy makaronu, bo zrobi nam się jajecznica zamiast sosu.
Ja bardzo często jadałam taki makaron w dzieciństwie. Wtedy nie wiedziałam że ma to nazwę :)
OdpowiedzUsuń