2 maja 2015

Kurczak tikka masala

Dzisiejszy kurczak to szczyt mojej tolerancji na pikantny smak.
Nie jestem fanką ostrych potraw, wolę subtelniejsze smaki.
Ale akurat ten sos czasami robię, bo mam do niego słabość.




Składniki:

  • dwa duże filety z kurczaka

Marynata:

  • kmin rzymski - łyżeczka
  • kolendra - łyżeczka
  • cynamon - łyżeczka
  • ostra papryka - łyżeczka
  • imbir - łyżeczka
  • 150 ml rzadkiego jogurtu naturalnego

Sos:

  • kartonik passaty z pomidorów (500 ml)
  • dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • ostra papryka - łyżeczka
  • słodka papryka - łyżeczka
  • wędzona papryka - 1/2 łyżeczki
  • kmin rzymski - łyżeczka
  • łyżeczka cukru
  • pieprz
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 50 ml śmietany kremówki




Składniki marynaty mieszamy ze sobą.
Wrzucamy do marynaty pokrojonego w drobną kostkę kurczaka.
Odstawiamy na przynajmniej 3-4 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).
Kurczaka należy wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem, odsączyć go z nadmiaru marynaty.
Kurczaka podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu razem z czosnkiem.
Po około 10 minutach do kurczaka dodajemy wszystkie przyprawy, smażymy przez kolejną minutę i zalewamy passatą.
Dodajemy do sosu cukier i ocet balsamiczny.
Gotujemy całość na małym ogniu przez 15-20 minut.
Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy śmietankę.
Podajemy z ryżem i świeżą kolendrą.

15 komentarzy:

  1. A ja lubię takie smaki:)
    A propos, lubisz kuchnię węgierską?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niespecjalnie, zbyt pikantna dla mnie :)

      Usuń
    2. Szkoda, myślałam, że będą jakieś węgierskie przepisy u Ciebie:)

      Usuń
    3. Jeden się szykuje ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie dania. Jak będę miała jakiś luźniejszy dzień, na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mięsko z nutą cynamonu? Kiedyś jadłyśmy żeberka w przyprawach korzennych i były bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet czekoladę i owoce można sprawnie wkomponować w dania mięsne, więc czemu nie przyprawy korzenne :)

      Usuń
  4. Uwielbiam kurczaka z ryżem i dobrym sosem, to mój ulubiony pomysł na obiad, który zawsze się sprawdza. :-) Twoja wersja wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso z sosem i ryżem czy kaszą to taka prosta klasyka :)

      Usuń
  5. Zrobiłam kiedyś, kiedyś jak jeszcze brat się nie wyprowadził. Chamisko zeżarł ponad połowę dania :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie bym zjadła lubię pikantne rzeczy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja niespecjalnie przepadam za pikantnym jedzeniem :)

      Usuń
  7. O proszę, wędzona papryka, tego jeszcze nie jadłam!

    Też nie przepadam za ostrymi potrawami, ale najgorsze, że te ostre sosy są takie ładne i aż się proszą, żeby je spróbować :D

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.