Idealna do świeżego pieczywa, dużo lżejsza od tradycyjnej sałatki jarzynowej.
Można do niej dorzucić więcej składników, czasami dodaję suszone pomidory czy pestki dyni.
Podstawą jednak jest jajko gotowane w koszulce.
Składniki na 4 porcje:
- brokuły - ok. 400-500 g
- jedna czerwona papryka
- 250 g wędzonej ryby - u mnie trewal
- 4 jajka
- oliwa z oliwek
- ocet
Brokuły podzielone na różyczki gotujemy na parze przez ok. 8-10 minut.
Paprykę najlepiej jest ugotować razem z brokułami albo upiec w piekarniku.
Jeżeli wolimy ją w wersji chrupiącej dodajemy surową.
Jajka gotujemy w wysokim garnku w wodzie z dodatkiem octu, jajka muszą być jak najbardziej świeże, wtedy zachowają ładny kształt.
Podajemy ugotowane warzywa z podzieloną na kawałki rybą i dodatkiem jajka, posypujemy całość pieprzem i polewamy kilkoma kroplami oliwy.
Smacznie, ale z tych 4 porcji pewnie sama bym trzy zjadła (no, ale z jednym jajkiem), bo kocham połączenie brokuł&ryba.:P
OdpowiedzUsuńRyba pasuje do wszystkiego ;)
UsuńI wreszcie doczekałam się wielkanocnego przepisu:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się przyda :)
UsuńMam za zadanie zrobić jakąś sałatkę więc prawdopodobnie padnie właśnie na tę, bo jarzynowa ta z mnóstwem majonezu jest według mnie za ciężka.
UsuńDla mnie też, zazwyczaj zastępuję majonez jogurtem greckim, ale i tak muszę jeść tę sałatkę w małych ilościach.
UsuńBrokuły zawsze i wszędzie a z takimi dodatkami to już w ogóle :D
OdpowiedzUsuńCałkowicie się zgadzam :D
UsuńJa to jestem łajza, bo jeszcze ani razu nie udało mi się zrobić ładnego jajka w koszulce. Robię tak jak w filmikach i wychodzi mi jajko w frędzlowatej narzucie.
OdpowiedzUsuńTeż czasami z mniej świeżymi jajkami mam ten problem :/
UsuńKiedyś dostałam zjebkę od koleżanki że gotuję jajko w za głebokiej wodzie. Wystarczy tylko tyle wody by jajko moglo sie "zakryc" , wtedy ono nie kotluje sie po calym garnku i sie nie "farfocli". Na wolnym ogniu.
OdpowiedzUsuńmoze to w tym tkwi sekret?
Może i coś w tym jest, chociaż w restauracjach jajka w koszulkach gotuje się w wąskich i wysokich garnkach.
UsuńNa pewno by mi posmakowało, ale... nigdy nie robiłam jajka w koszulce! :P
OdpowiedzUsuńMoże pora na ten pierwszy raz? :D
Usuń