Dzisiejsze krążki (delikatnie mówiąc) niezbyt mi się udały, powinnam była zrobić bardziej gęste ciasto.
Niemniej jednak były całkiem smaczne, idealnie nadadzą się jako przekąska do piwa.
Ciasto jest wykonane z mąki kukurydzianej, niestety bardziej przystosowane do smażenia, niż pieczenia.
Składniki:
- spora czerwona cebula
- mąka kukurydziana
- mieszanka przyprawowa curry
- pieprz
- woda
- sos: jogurt, czosnek, pieprz
- olej do smażenia
Cebulę kroimy na grube plastry.
Mąkę, wodę i przyprawy mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji.
Plastry cebuli obtaczamy w cieście i smażymy małymi partiami na złoty kolor.
Podajemy z sosem jogurtowym.
Akurat do nas takie przekąski nie przemawiają :) Jednak szczególnie faceci mogą za nimi przepadać :)
OdpowiedzUsuńTak, to coś co może się facetom spodobać)
UsuńA dla kogo to zrobiłam, bo nie dla siebie? ;)
UsuńJa wczoraj robiłam krążki cebulowe z Lidla z tyg Amerykańskiego nie smakowały mi i mój brzuch mi się odwdzięczył bólem za taką ciężką przekąskę .( robiłam w piekarniku dodam)
OdpowiedzUsuńMoże były nieprawidłowo przechowywane w sklepie? Często widzę, że ktoś mrożone rzeczy odkłada poza lodówkami, raz widziałam opakowanie lodów stojące między chipsami...
UsuńNa pewno nie bo kupiłam je w niedzielę jak tylko je wyłożyli:)
UsuńMoże na magazynie się rozmroziły? Albo mają coś niefajnego w składzie?
UsuńAleż dziwactwo :D. Ciekawe, czy by mi posmakowało... Chyba już wolę po prostu sięgnąć po paczkę chipsów :P.
OdpowiedzUsuńJa wolę pieczone krążki.
UsuńKiedyś się zastanawiałam jak takie krążki smakują i chciałam je zrobić, ale lenistwo wygrało a ciekawość minęła :)
OdpowiedzUsuńWcale Ci się nie dziwię, ja też je robię może z raz do roku.
Usuń