Nawet mój mężczyzna nie marudził, że nie było w nim mięsa ;)
Zacytuję Wikipedię:
Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i mające właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek mający właściwości przeciwnowotworowe.
Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza.
Składniki na danie dla dwóch osób:
- 100 g kaszy jaglanej
- 100 g jarmużu
- dymka
- sól, pieprz
- łyżka masła
Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości (ok. 20-25 minut), z jarmużu wycinamy twarde części i gotujemy przez około 5-6 minut.
Roztapiamy na patelni łyżkę masła, podsmażamy drobno posiekaną dymkę.
Dorzucamy na patelnię jarmuż i kaszę i smażymy przez około dwie minuty.
Doprawiamy do smaku, podajemy z ulubionymi dodatkami: pasują jajka sadzone i w koszulkach i lekkie grillowane lub pieczone mięso.