7 lutego 2015

W sam raz na lutowe mrozy - rozgrzewająca czekolada z chilli i piankami

W komentarzach pod przepisami łączącymi słodycz z pikanterią zauważyłam różnorodność - są wśród Was zarówno zwolenniczki, jak i przeciwniczki takich połączeń.
Sama dłuuugo się bałam połączenia czekolady z chilli, bo ogólnie pikantnych rzeczy nie lubię, mój organizm kiepsko toleruje ostre jedzenie i przeważnie to, co dla mnie jest już niejadalne, dla większości ludzi nie jest nawet ostre.
Ale wyjątkowo słodycze z odrobiną pikanterii polubiłam, lubię deserowego Lindta z chilli i lubię wypieki z odrobiną ostrości.
Dzisiaj chciałam podsunąć Wam coś, co idealnie rozgrzewa po powrocie do domu, obecnie panują mrozy, lekkie bo lekkie, ale jednak i fajnie jest rozgrzać się taką czekoladą :)



Składniki na dwie porcje:
  • 250 g czekolady, najlepiej pół na pół ciemnej i mlecznej
  • dwie szklanki mleka
  • spora szczypta chilli
  • paczka pianek
  • opcjonalnie cynamon/kardamon


Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, stopniowo dodając mleko.
Gdy będzie już rozpuszczona dodajemy chilli, podgrzewamy, aż będzie bardzo gorąca.
Przelewamy do kubków, dodajemy pianki, można też dodać cynamon.



14 komentarzy:

  1. Ja jestem przeciwniczką:) Z tego zestawu najchętniej zjadłabym pianki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem na tak:) wczoraj robiłam tort i tej czekolady Lind z chilli użyłam do posypania boków i góry. Te pianki wczoraj kupiłam z myślą o kawie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś do kawy mi pianki średnio pasują, kawa ma być kawą - gorzka i bez słodkich dodatków :)
      Tort musiał wyjść przepyszny <3

      Usuń
    2. Zobaczymy wieczorem jaki jest:) zrobiłam mus truskawkowy i krem z serka mascarpone:)

      Usuń
    3. Uwielbiam kremy z mascarpone, mają fajną konsystencję :)

      Usuń
  3. Chyba wolałabym bez pianek :D. I samą ciemną czekoladę. Mimo tego pomysł naprawdę fajny, nabrałam apetytu na coś rozgrzewającego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama ciemna czekolada jest za intensywna w smaku, sama mleczna jest za słodka, mieszanka jest idealna <3

      Usuń
  4. Kiedyś nie lubiłyśmy tych pianek :D Ale jakiś czas temu spróbowałyśmy je znowu i nam bardzo zasmakowały :P Ciekawe jak łączą się z czekoladą i chilli :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O ja, ale to musi być gęste i pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  6. O taaak <3 Rozpusta na całego! ;)

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.