Wegetariańskie curry z cieciorką i szpinakiem, idealne rozwiązanie na "nie wiem, co zrobić z cieciorki".
Osoby, dla których jedzenie bez mięsa to nie jedzenie oczywiście mogą dodać do curry podsmażone kawałki kurczaka albo wieprzowinę.
Składniki na 4 porcje:
- cieciorka - 200 g (w wersji ekspresowej można dać dwie puszki cieciorki konserwowej)
- szpinak świeży - jedna paczka
- szklanka bulionu warzywnego
- dwie szalotki
- dwa ząbki czosnku
- łyżka passaty z pomidorów
- sól, pieprz
- przyprawy (po ok. pół łyżeczki każdej) kumin, kurkuma, imbir
- szczypta chilli i gałki muszkatołowej
- pół kubka jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
- odrobina tłuszczu do smażenia
Cieciorkę (w wersji suchej) należy namoczyć na noc, a następnie gotować przez 40 minut, do miękkości.
Drobno posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz umyty szpinak podsmażamy przez ok. 5 minut na niewielkiej ilości tłuszczu.
Dodajemy cieciorkę i zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy przez kwadrans, w połowie tego czasu dodając jogurt/śmietanę.
Zdejmujemy z ognia, gdy konsystencja będzie przypominała gęstą śmietanę.





























.jpg)

.jpg)


.jpg)
















