Pyszna, aromatyczna.
Bardzo łatwa w przygotowaniu.
Wielbiciele pieczonych warzyw na pewno będą zachwyceni ;)
Składniki:
- jeden upieczony w piekarniku kalafior
- 2-3 średnie ziemniaki, również upieczone
- litr bulionu (może być warzywny albo na ćwiartce z kurczaka, cięższego nie polecam)
- dwie łyżki śmietany
- wędzona papryka w proszku
- dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 100 g sera cheddar, startego na tarce o dużych oczkach
Kalafior i ziemniaki blendujemy na gładką masę.
Dorzucamy do bulionu, doprawiamy czosnkiem i papryką.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.
Podajemy z kleksem śmietany i cheddarem. Ja posypałam jeszcze zupę czosnkiem w płatkach.
Ten kalafior zastąpiłabym czymś innym, choć teraz nic sensownego nie przychodzi mi do głowy.
OdpowiedzUsuńDynia?
UsuńTo kalafior daje taki pomarańczowy kolor czy coś innego?
OdpowiedzUsuńWędzona papryka.
Usuń