Jest pyszne, jesienne, rozgrzewające, aromatyczne.
Salami można pominąć, jeżeli się za nim nie przepada, można wrzucić paprykowe chorizo (sprawdzałam, pasuje), jakąś inną dojrzewającą szynkę.
Składniki:
- połowa niedużej dyni hokkaido
- dwa małe bataty
- dwa ząbki czosnku
- jajko
- posiekana natka pietruszki
- wędzona papryka
- 3-4 plastry salami
- sól, pieprz
- czosnek w płatkach
Dynię i bataty pieczemy do miękkości w piekarniku.
Następnie obieramy je ze skórki i miksujemy na gładki krem.
Dodajemy jajko, czosnek posiekane drobno salami, natkę, przyprawy.
Wykładamy puree do kokilek, posypujemy czosnkiem w płatkach i zapiekamy przez 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.
No teraz to rozgrzewające potrawy są bardzo potrzebne ;) Chyba widziałam ostatnio bataty w Piotrze i Pawle, hmmmm.
OdpowiedzUsuńW Kaufie są w stałej ofercie, z tego co wiem, to w Carrefourze też są.
UsuńBatatów chyba jeszcze nigdy w życiu nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPolecam, zwłaszcza pieczone, zupełnie inny smak, niż nasze polskie ziemniaki.
UsuńJestem strasznie ciekawa smaku batatów! Nigdy nie jadłam :(
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie! Akurat tanieją na zimę.
UsuńA ja jeszcze ani razu w tym roku dyni nie jadłam. A batatów nigdy w życiu :P
OdpowiedzUsuńU mnie się już z 20 kilo dyni przewinęło przez kuchnię :D I się cieszę z sezonu na bataty, frytek mi się chce <3
UsuńZnowu mało zdjęć:( batatów u nas nie ma w sklepach chyba ,że we Wrocławiu
OdpowiedzUsuńJeżeli masz w pobliżu Tesco, Kaufland, Almę albo Piotra i Pawła, to tam warto sprawdzić, na bazarach też mogą mieć.
UsuńMam Tesco,Kaufland i bark w nich batów:(
UsuńTo może jeszcze nie dotarły. U mnie niedawno zaczęły tanieć w związku z tym, że jest bardziej na nie sezon.
Usuń