15 października 2014

Makaron w kremowym sosie z suszonych pomidorów, z białym winem i pestkami dyni

Dawno na blogu nie było makaronu.
A makaron jada się u mnie całkiem często, to niewyczerpana pula pomysłów i możliwości.
Dzisiejszy makaron ma w sobie odrobinę alkoholu i jest wegetariański.
Bardzo szybki i prosty do przygotowania, kwadrans i gotowe.




Składniki na danie dla 2 osób:

  • makaron - ok. 200-250 g
  • suszone pomidory - ok. 6-8 sztuk + ok. 2 łyżki zalewy
  • garść pestek dyni
  • 100 ml białego wina
  • 150 ml śmietanki 30%
  • pieprz, tymianek, bazylia, dwa ząbki czosnku


Makaron gotujemy, w międzyczasie podsmażając pomidory, pestki i posiekany drobno czosnek na oliwie z zalewy z pomidorów.
Po około 2 minutach wlewamy wino i dusimy na niewielkim ogniu przez 5 minut.
Następnie zalewamy śmietanką, dodajemy przyprawy i gotujemy przez kolejne 10 minut.
Można dodać ser (parmezan lub pleśniowy, np. gorgonzola).

10 komentarzy:

  1. Zupełnie nie rozumieniem ludzi, którzy nie jedzą makaronu, przecież niewielka ilość nie zaszkodzi a jest taki pyszny i prostu w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz jest faza na to, jaki gluten jest zły, a w praktyce jeżeli się nie ma celiakii, to gówno prawda, że zły, wcale nie szkodzi.

      Usuń
  2. Świetny i szybki pomysł na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka. Uwielbiam wszelakie dania z makaronem, więc spałaszowałabym również te i to z przyjemnością. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jestem fanką makaronu, nie wyobrażam sobie życia bez makaronu :D

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.