4 sierpnia 2014

Quiche ze szpinakiem i pomidorkami

Taki kolorowy quiche wydaje mi się typowo letnim daniem.
Tarta jest sycąca, mimo, że nie ma w niej mięsa.
Szpinak i pomidory rewelacyjnie się razem komponują, smakowo i wizualnie.
Polecam wszystkim miłośnikom nieskomplikowanych, prostych i szybkich obiadów, które oprócz żołądka cieszą też oko.



Składniki:
Kruche ciasto:

  • 1,5-2 szklanki mąki (ja daję pszenną typ 600)
  • 100 g zimnego masła
  • niewielka ilość bardzo zimnej wody do wyrównania konsystencji
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 spore jajka
  • szklanka startego żółtego sera
  • 200 ml śmietanki 30%
  • garść pomidorków cherry
  • duża garść świeżego szpinaku
  • dwa ząbki czosnku
  • tymianek
  • sól, pieprz do smaku




Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, bardzo przydatny tutaj jest siekacz do ciasta, który można kupić w sklepach z artykułami kuchennymi i online.
Ciasto zagniatamy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 40 minut do zamrażarki.
Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty.
Nakłuwamy je widelcem, pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 150 stopni.
Po upływie tego czasu wyciągamy ciasto z piekarnika.
W misce rozbijamy jajka, doprawiamy je, dodajemy śmietankę, tarty ser i zioła.
Wylewamy masę na ciasto, następnie dodajemy szpinak i pomidorki.
Pieczemy przez kolejne 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Tarta rewelacyjnie smakuje na ciepło i na zimno.

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Wielką zaletą jest to, że przygotowanie nie wymaga stania przy garach.

      Usuń
  2. Taki upal, ze nawet nie chcę mi się jeść. Nawet tak zachęcające danie.
    Jak wylazłam z lotniska to myślałam, że samolot pomylił drogę i zamiast w Polsce wylądowałam w Arabii Saudyjskiej :D 5 minut i miałam dość upałów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, wczoraj było gorąco dość :D Też jestem średnio głodna, żywię się głównie brzoskwiniami, jogurtami i słodyczami :D I chłodnymi napojami, wczoraj wypiłam litr kawy z lodami śmietankowymi.

      Usuń
  3. Każde Twoje danie wygląda tak ładnie i apetycznie :) muszę wypróbować jakiś przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.